Andrei Marga: Nu s-a redus numărul urnelor de vot din diaspora

Ministrul Afacerilor Externe a declarat sâmbătă, pentru reporterii Epoch Times, că numărul urnelor de vot pentru românii din diasporă care vor vota la referendumul din 29 iulie nu au fost reduse, deşi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost publicată o listă cu 150 de secţii de votare, cu 146 mai puţin decât la alegerile legislative din 2009.
Andrei Marga (Lavinia Savu / Epoch Times)
Ana Petrescu
15.07.2012

Ministrul Afacerilor Externe a declarat sâmbătă, pentru reporterii Epoch Times, că numărul urnelor de vot pentru românii din diasporă care vor vota la referendumul din 29 iulie nu au fost reduse, deşi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe a fost publicată o listă cu 150 de secţii de votare, cu 146 mai puţin decât la alegerile legislative din 2009.

“Nu s-a redus (numărul urnelor de vot din diasporă) dar s-a luat o măsură în consecinţa alegerilor anterioare când s-a pierdut controlul administrativ, simplu asupra locaţiilor şi a apărut o discuţie nici astăzi încheiată. Dacă s-a fraudat sau nu. Nu se reduce numărul. Prin hotărârea de Guvern s-au stabilit ambasadele, consulatele ca locaţii în care se votează, iar dacă comunităţile de acolo semnalează, noi deschidem şi alte locaţii. E un sistem flexibil. Vă puteţi închipui că interesul absolut obiectiv al USL-ului este să vină lumea la vot, să vină cât mai mulţi la vot. Deci mergem în întâmpinarea dorinţelor”, a susţinut Andrei Marga.

Declaraţia a fost făcută de ministrul Afacerilor Externe la recepţia organizată sâmbătă la ambasada franceză din Capitală, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

De asemenea, referitor la declaraţia preşedintelui interimar Crin Antonescu în care îşi exprima dorinţa de a introduce un impozit care să condiţioneze dreptul de vot al românilor de peste hotare, Andrei Marga a infirmat existenţa vreunei discuţii cu privire la acest aspect.

“Nu s-a discutat până la această oră acest aspect. Aceasta este o chestiune legislativă care cu siguranţă nu intră în discuţiile privind acest referendum”, a declarat pentru reporterii Epoch Times, ministrul Afacerilor Externe.

Ion Iliescu: Ar fi realist ca referendumul să se desfăşoare în două zile

Prezent la sărbătoarea Zilei Naţionale a Franţei, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a afirmat că organizarea referendumului în două zile ar fi mai realistă, luând în considerare faptul că din cauza perioadei estivale oamenii se mobilizează mai greu, dar şi experienţa cu referendumul din 2003 de modificare a Constituţiei.

“Cred că două zile ar fi realist, pentru că experienţa a arătat şi, mai ales, suntem într-o perioadă de vară şi lumea merge mai greu, se mobilizează mai greu. Şi avem această experienţă pentru modificările la Constituţie, în 2003. Tot aşa, ţinând seamă de nevoia de a asigura prezenţa, s-a organizat pe două zile şi a fost foarte bine. S-a dat o prezenţă mai bună, într-un moment important de modificări esenţiale ale Constituţiei noastre, în special probleme legate de noul nostru statut în Uniunea Europeană. Aşa că eu cred că ar fi un lucru bun.”

Fostul şef de stat a adăugat că starea de spirit a populaţiei în ceea ce-l priveşte pe preşedintele suspendat Traian Băsescu este “evidentă”, dar că este într-adevăr problematic faptul că participarea la vot va fi afectată de perioada de vară.

“Eu cred că starea de spirit este evidentă, dar problema este participarea la vot într-o perioadă cam nefericită, în mijlocul verii”, a punctat fostul preşedinte al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor