Andrei Marga le-a transmis omologilor europeni că România nu închide Ambasada din Siria
Ministrul de externe, Andrei Marga, le-a transmis omologilor europeni reuniţi la Bruxelles că România nu închide Ambasada din Siria, a declarat luni şeful diplomaţiei pentru NewsIn.
Potrivit ministrului, reprezentanţa diplomatică poate juca un rol foarte pozitiv în ajutarea cetăţenilor români din ţara arabă. România are o comunitate de aproximativ 14.000 de cetăţeni în Siria şi este datoria statului român să se ocupe de ei.
În cursul întâlnirii, şeful diplomaţiei române a pledat în favoarea semnării Acordului de Asociere UE-Ucraina, ce poate fi utilizat drept un cadru pentru a se asigura în continuare cursul european al Kievului.
Un alt punct de pe agenda discuţiile l-a reprezentat relaţia UE-Rusia. Un acord între cele două părţi urmează să fie pus în mişcare la începutul lunii iunie, iar Bucureştiul speră că se va adopta foarte curând. În aceste condiţii, ministrul vrea ca relaţiile între România şi Rusia să fie integrate în politica UE faţă de Moscova, o politică amplă, ce ar urma să includă dimensiunile tehnologică, economică, socială, politică.
În privinţa situaţiei drepturilor omului în Rusia, Guvernul român împărtăşeşte în totalitate opinia şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care sprijină cursul politicii democratice a Rusiei în condiţii de stabilitate, dar nu va ezita să se pronunţe atunci când apare o absenţă a paşilor necesari.
În legătură cu Eurasia, România consideră că e firesc să se constituie organizaţii economice regionale şi că UE sprijină astfel de iniţiative, atât timp cât ele rămân încadrate în regulile stabilite de Organizaţia Mondială a Comerţului. Pe de altă parte Bucureştiul nu agreează diferite organizaţii care apar ca alternative la ceea ce reprezintă UE astăzi.
Miniştrii europeni de externe, reuniţi luni în capitala europeană, au mai discutat despre Afganistan, despre situaţia din Orientul Mijlociu şi despre situaţia la frontiera de sud a UE.
În ceea ce priveşte Afganistanul, ministrul român a pledat pentru un angajament pe termen lung, care va depăşi 2014, în special în domeniul construcţiei regionale. România a precizat că sprijină politica ce se duce în Afganistan, atât de către UE, cât şi de către partenerii occidentali.
În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu în ansamblu, Marga a pledat pentru o abordare care să sprijine negocierile directe dintre israelieni şi palestinieni.
Oficialul român, care a participat pentru prima dată la un Consiliul European al Afacerilor Externe, a mai subliniat că planul de încetare a focului mediat de Kofi Annan pentru Siria trebuie pus în aplicare. El a cerut autorităţilor siriene să aplice necondiţionat ceea ce s-a hotărât în materie, să permită accesul ajutorului umanitar şi a îndemnat atât statul, cât şi rebelii să înceteze toate violenţele.
Ministrul a precizat că întâlnirea cu omologii săi europeni a decurs foarte cordial, cu atât mai mult cu cât pe o parte dintre ei îi cunoştea dinainte.