Referendum cu cel mai nefast rezultat posibil pentru România (Hannes Swoboda)
alte articole
Rezultatul referendumului pentru destituirea preşedintelui suspendat Traian Băsescu este cel mai nefast posibil pentru România, un rezultat în care ambele părţi pierd, iar ţara se află în pericol de a fi paralizată de lupte intestine, conform unui comentariu semnat de Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, şi publicat pe site-ul www.publicserviceeurope.com.
O majoritate a alegătorilor români a susţinut într-adevăr destituirea preşedintelui Trăian Băsescu, însă în contextul căldurii caniculare, perioadei de concedii şi a aplului la boicot lansat de preşedintele suspendat, mai puţin de 50% dintre cetăţenii cu drept de vot au venit la urne, astfel încât cvorumul nu a fost atins. În blocajul rezultat nu existau nici învingători, nici învinşi, iar preşedintele suspendat Băsescu continua să invoce argumentul loviturii de stat, în timp ce liderii alianţei de la guvernare încercau să găsească argumente pentru care nu au câştigat la urne.
Teza loviturii de stat trebuie însă abandonată, conform comentatorului. Premierul Victor Ponta a renunţat la chestionabilele ordonanţe de urgenţă şi a respectat recomandările făcute de Bruxelles înainte de referendum. România, în calitate de stat, de democraţie şi de societate, trebuie să poată fi în stare să treacă prin astfel de procese politice, fără a recurge la retorica totalitaristă, mai notează autorul.
În consecinţă, nici Victor Ponta, nici Traian Băsescu şi în niciun caz poporul român nu a câştigat din acest referendum. Discuţiile despre rezultatul său trebuie să înceteze, deşi situaţia în România continuă să fie destul de tulbure. Rezultatul referendumului (ce va fi validat sau invalidat abia la 12 septembrie, prin decizia Curţii Constituţionale), 'a turnat parcă gaz pe foc, aprinzând şi mai mult disputa', notează şeful socialiştilor europeni, lansând un apel la adresa Uniunii Europene de a convinge ambele părţi să încheie un armistiţiu.
În orice caz, mai notează Hannes Swoboda, la toamnă România va intra în alegeri parlamentare, iar alegătorii vor avea o nouă şansă de a se exprima prin vot.
'România are chestiuni mai importante de făcut acum, în loc să rămână parlizată din cauza luptelor interne. Pentru moment, niciuna dintre părţi nu pare dispusă să se concentreze asupra sarcinilor esenţiale aflate în aşteptare. În copilăria mea era un binecunoscut proverb care spunea că: un om înţelept îşi schimbă părerea şi doar neghiobii nu şi-o schimbă niciodată. Nu ştiu dacă există suficienţi oameni în coaliţia de guvernare care să dorească să îndeplinească rolul înţeleptului. Ar fi bine pentru ţară. Însă cu toţii ar trebui să-şi dorească acelaşi lucru: reforme', subliniază Swoboda.
'Aceste reforme trebuie să împingă România înainte, şi nu înapoi. Acest lucru se aplică sistemului juridic, standardelor democratice şi administraţiei. Este însă necesar ca România să facă progrese şi în ceea ce priveşte deschiderea culturală şi acceptarea deschisă a trecutului (...) România nu poate să treacă mai departe, de la era Băsescu şi de la conducerea sa autoritară, dacă rămâne blocată în trecutul nostalgic, ci trebuie să se concentreze decisiv asupra viitorului', a mai subliniat el.
'Ponta a transmis clar că este dispus să respecte recomandările Comisiei Europene, aşa cum i-am solicitat public. Acum el trebuie să se ţină de cuvânt şi să respecte valorile europene care ne unesc. Uniunea Europeană se poate mândri pe bună dreptate cu diversitatea sa. Însă democraţia şi principiul supremaţiei legii sunt numitorul nostru comun. Doar cei care împărtăşesc acest punct de vedere pot avea şi vor avea sprijinul social-democraţilor europeni', a conchis el.