Anatol Ţăranu: Decizia Curţii Constituţionale în cazul procurorului genral era aşteptată
alte articole
"Decizia Curţii Constituţionale (CC) de a declara neconstituţională revocarea din funcţie a procurorului general era una aşteptată", consideră analistul politic Anatol Ţăranu. Solicitat de reporterul "INFOTAG" să comenteze decizia în cauză, expertul a menţionat că CC a avut suficiente motive pentru a lua această decizie.
"Eu cred că toate argumentele Curţii de a declara neconstituţională decizia Parlamentului sunt valabile. În opinia mea, autorii proiectului de hotărâre a Parlamentului privind revocarea din funcţie a procurorului general au lucrat superficial şi au pregătit un document cu un conţinut foarte vulnerabil din punct de vedere al atacării la CC", a spus expertul.
Anatol Ţăranu a ţinut să mai precizeze că cel mai neplăcut este faptul că decizia Curţii vine într-un moment când în aparenţă există condiţii pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi votarea unui guvern democratic. "Această decizie vine să destabilizeze din nou situaţia politică şi balanţa de forţe care s-a instaurat între principalii protagonişti ai unei eventuale majorităţi parlamentare. Decizia CC vine să distrugă această înţelegere privind constituirea unei majorităţi", a conchis expertul.
Solicitat de "INFOTAG", preşedintele Centrului de iniţiative şi monitorizarea autorităţilor publice, Ion Dron a menţionat că în opinia sa CC nu poate să verifice actele Parlamentului care poartă un caracter individual. "Este o practică vicioasă ca CC să se expună pe marginea unor decizii cu caracter individual. Această practică a fost instituită de fosta componenţă a Curţii, iar noua componenţă nu a renunţat la ea", a spus Dron precizând că acest lucru este regretabil.
Corneliu Gurin a fost numit procuror general pe data de 18 aprilie cu votul a 51 de deputaţi din partea PLDM, PD şi câtorva deputaţi neafiliaţi. Ulterior, la 3 mai tot prin decizia Parlamentului acesta a fost revocat din funcţie, pe motiv că ar fi fost desemnat ilegal.