Anatol Ţăranu: Decizia Curţii Constituţionale în cazul procurorului genral era aşteptată

Balanta Justitiei (photos.com)
Epoch Times România
20.05.2013

"Decizia Curţii Constituţionale (CC) de a declara neconstituţională revocarea din funcţie a procurorului general era una aşteptată", consideră analistul politic Anatol Ţăranu. Solicitat de reporterul "INFOTAG" să comenteze decizia în cauză, expertul a menţionat că CC a avut suficiente motive pentru a lua această decizie.

"Eu cred că toate argumentele Curţii de a declara neconstituţională decizia Parlamentului sunt valabile. În opinia mea, autorii proiectului de hotărâre a Parlamentului privind revocarea din funcţie a procurorului general au lucrat superficial şi au pregătit un document cu un conţinut foarte vulnerabil din punct de vedere al atacării la CC", a spus expertul.

Anatol Ţăranu a ţinut să mai precizeze că cel mai neplăcut este faptul că decizia Curţii vine într-un moment când în aparenţă există condiţii pentru formarea unei majorităţi parlamentare şi votarea unui guvern democratic. "Această decizie vine să destabilizeze din nou situaţia politică şi balanţa de forţe care s-a instaurat între principalii protagonişti ai unei eventuale majorităţi parlamentare. Decizia CC vine să distrugă această înţelegere privind constituirea unei majorităţi", a conchis expertul.

Solicitat de "INFOTAG", preşedintele Centrului de iniţiative şi monitorizarea autorităţilor publice, Ion Dron a menţionat că în opinia sa CC nu poate să verifice actele Parlamentului care poartă un caracter individual. "Este o practică vicioasă ca CC să se expună pe marginea unor decizii cu caracter individual. Această practică a fost instituită de fosta componenţă a Curţii, iar noua componenţă nu a renunţat la ea", a spus Dron precizând că acest lucru este regretabil.

Corneliu Gurin a fost numit procuror general pe data de 18 aprilie cu votul a 51 de deputaţi din partea PLDM, PD şi câtorva deputaţi neafiliaţi. Ulterior, la 3 mai tot prin decizia Parlamentului acesta a fost revocat din funcţie, pe motiv că ar fi fost desemnat ilegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor