CC a declarat drept neconstituţională revocarea lui Corneliu Gurin din funcţia de procuror general
Curtea Constituţională (CC) a declarat drept neconstituţională revocarea lui Corneliu Gurin din funcţia de procuror general, decizie care a fost adoptată de Parlament pe data de 3 mai. Hotărârea a fost pronunţată luni de către CC.
Potrivit Agenţiei InfoTag, autorul sesizării a fost deputatul neafiliat Sergiu Sârbu. În contestarea sa, Sârbu a invocat încălcarea Art. 125 din Constituţie care stabileşte clar procedura de revocare a procurorului general.
"Nu există o specificare că Parlamentul poate anula propria sa decizie. Revocarea procurorului general se face conform procedurii stipulate în Constituţie. În primul rând, această procedură poate fi iniţiată doar de preşedintele Parlamentului. Sunt doar patru motive pentru care poiate fi cerută demisia procurorului general: cererea de demisie benevolă a funcţionarului, judecarea lui, pierderea cetăţeniei sau deces", a spus Sârbu. El a subliniat că decizia adoptată de Parlament în raport cu Gurin "fără nicio îndoială, este o comandă politică".
Corneliu Gurin a fost desemnat în funcţia de procuror general pe data de 18 aprilie la propunerea fostului preşedinte al Parlamentului, Marian Lupu. Pentru candidatura lui Gurin au votat 51 de deputaţi din partea PLDM, PDM şi câţiva deputaţi neafiliaţi. Peste două săptămâni, în urma neînţelegerilor apărute între PLDM şi PDM pe marginea formării noului Guvern, Gurin a fost revocat din funcţie. De această dată, pentru demisie au votat 65 de deputaţi din partea PCRM şi PLDM şi câţiva neafiliaţi.