ANAT: Numărul turiştilor pe litoralul românesc ar putea creşte cu 15% în acest an
Anul trecut, circa 1,3 milioane de români şi-au petrecut concediul pe litoralul românesc.
Numărul românilor care aleg să-şi petreacă vacanţa pe litoralul Mării Negre ar putea creşte cu 15% în acest an, însă numărul turiştilor străini este destul de mic, a declarat într-un interviu pentru r/News preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Lucia Morariu.
„Această creştere se datorează mai multor motive. Întâi de toate, s-au vândut foarte bine programele de reduceri. Mizăm şi pe vreme, iulie-august se anunţă a fi luni foarte călduroase. Apoi, ne ajută şi faptul că s-au dat în folosinţă bucăţi de autostradă, ceea ce generează o economie de drum de două ore şi asta contează foarte mult”, a afirmat Lucia Morariu.
Potrivit şefului ANAT, pe litoralul românesc sunt aşteptaţi circa 1,3 milioane de turişti în acest an, cu 15% mai mulţi decât anul trecut. De asemenea, şi în 2012, comparativ cu 2011, a avut loc o creştere tot de circa 15%. Un alt factor care a influenţat această majorare a fost destabilizarea cursului leu-euro, astfel că vacanţele în străinătate s-au scumpit, iar litoralul românesc a avut de câştigat, spune Lucia Morariu.
În opinia preşedintelui ANAT, numărul de turişti străini care vin să-şi petreacă vacanţa în ţara noastră continuă să fie destul de mic, şi asta din cauza concurenţei făcută de ţările vecine. „E greu să concurezi cu Turcia, de exemplu, care are mult mai mulţi kilometri de plajă amenajată decât noi”, afirmă Lucia Morariu.
Litoralul a fost întotdeauna vedeta destinaţiilor de vacanţă pentru români. ANAT va lansa la sfârşitul lunii august-începutul lunii septembrie o nouă ediţie a programului „Litoralul pentru toţi”, iar oficialii asociaţiei se aşteaptă ca numărul biletelor să crească, comparativ cu ediţia de primăvară a acestui program.
Patronatul ANAT este o organizaţie care are drept scop reprezentarea şi apărarea intereselor profesionale ale membrilor săi, pe plan intern şi internaţional, garantarea exercitării profesiei în turism, sporirea contribuţiei la ridicarea nivelului calitativ al activităţii turistice din România.