Analiza UE privind securitatea nucleară a descoperit deficienţe la 145 de reactoare

Günther Oettinger, responsabil cu energia şi testele nucleare, Comisia Europeană (European Commission)
Daniel Granger
11.10.2012

O analiză a centralelor nucleare din Europa, efectuată de Comisia Europeană, a recomandat îmbunătăţirea elementelor de siguranţă din aproape 145 de reactoare.

Analiza presupune "teste de stres", concepute pentru a evalua siguranţa şi robusteţea centralelor nucleare în cazul unor evenimente naturale extreme, şi a fost emisă de Consiliul European în urma incidentului de la Fukushima, Japonia.

Comisia a concluzionat că nu este justificată închiderea centralelor nucleare, în ciuda constatării că nu au fost adoptate cele mai bune practici promovate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IEAA) în toate cele 17 ţări europene.

Comentând cu privire la rezultatele evaluării, comisarul UE pentru energie, Günther Oettinger, a declarat: "În general, situaţia este satisfăcătoare, dar nu este loc pentru complezenţă."

Dl Oettinger a confirmat că aducerea centralelor până la respectarea întocmai a standardelor ar putea costa între 10 şi 25 de miliarde de euro, în conformitate cu AAP.

Testele de stres au descoperit că personalul de la 37 la sută din reactoare nu a folosit standarde moderne pentru a evalua riscurile în caz de cutremur, iar personalul de la peste 40 la sută din centrale, 62 de reactoare, nu avea echipamente pentru măsurarea riscului de inundaţii.

Echipamentele pentru măsurarea şi alertarea în caz de posibile cutremure s-a dovedit a fi insuficientă sau să lipsească în 121 de reactoare.

Procedurile de operare în caz de urgenţă nu acoperă toate stările reactoarelor - de la funcţionare completă până la închidere - în 57 de reactoare, iar 81 reactoare nu au depozitat echipamentul de urgenţă în zone uşor accesibile, care să fie protejate de devastare.

Autoritatea de Siguranţă Nucleară din Franţa şi-a exprimat "rezerve" faţă de constatările Comisiei, spunând că unele din concluzii au ignorat recomandările importante găsite în raportul final al testului de stres.

ASN a declarat că a impus deja o îmbunătăţire a siguranţei în situaţii extreme, în toate cele 58 de reactoare nucleare.

Comisia încurajează toţi participanţii să pună în aplicare cât mai repede recomandările testului de stress.

Până la sfârşitul anului vor fi elaborate planuri naţionale de acţiune, iar Comisia va revizui legislaţia europeană privind siguranţa nucleară, sugerând modificările necesare până la începutul anului 2013.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor