Referendumul pentru centrala nucleară de la Belene în centrul atenţiei presei bulgare

Soarta centralei nucleare de la Belene se află în mâinile cetăţenilor, titrează marţi ziarul sofiot Capital.
Locul de construcţie a centralei nucleare bulgare în oraşul Belene, 250 km nord-est de capitala Sofia. (DIMITAR DILKOFF / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
02.10.2012

Soarta centralei nucleare de la Belene se află în mâinile cetăţenilor, titrează marţi ziarul sofiot Capital. Premierul bulgar Boiko Borisov a oprit negocierile cu un potenţial investitor în proiectul de construire a unei centrale nucleare în oraşul Belene până la desfăşurarea unui referendum pe acest subiect, scrie cotidianul Standart. Borisov a spus că referendumul trebuie să aibă loc cât mai repede. Declaraţia lui Borisov a venit la câteva ore după ce şeful statului Rosen Plevneliev a criticat guvernul pentru că a început să negocieze cu un investitor privat, în condiţiile în care Bulgaria se află practic în procedura de convocare a unui referendum prin care se va decide soarta proiectului.

Vorbind, luni, în faţa studenţilor de la Universitatea Politehnică de la Sofia, preşedintele Plevneliev a subliniat că, având în vederea faptul că au fost strânse peste 500.000 de semnături în favoarea unui referendum, acesta va trebui convocat pentru că orice altă decizie va reprezenta o lovitură la adresa democraţiei. Trebuie să respectăm voinţa poporului - oamenii au spus că vor referendum, a afirmat şeful statului.

Ziarul Sega scrie că, la scurt timp după declaraţia lui Plevneliev, premierul Borisov şi ministrul economiei şi energiei Delian Dobrev au confirmat că guvernul va aştepta rezultatele referendumului înainte să întreprindă orice acţiune legată de proiect. La sfârşitul lunii septembrie, Dobrev l-a prezentat, în cadrul şedinţei comisiei economice din parlament, pe Samuel Reddy, reprezentant al consorţiului american Global Power Consortium, care s-a declarat pregătit să finanţeze proiectul pentru construirea centralei nucleare de la Belene. În martie, premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că Sofia renunţă definitiv la proiect. Şeful executivului de la Sofia a evocat atunci preţul drept motiv principal pentru oprirea proiectului. În opinia lui, centrala nucleară de la Belene ar fi costat în jur de 10 miliarde de euro, ceea ce Bulgaria nu-şi poate permite.

Decizia pentru renunţarea la proiect a fost criticată în termeni duri de Partidul Socialist, de opoziţie, care a iniţiat o petiţie pentru referendum. Ministerul Dezvoltării Regionale de la Sofia a anunţat recent că 544.000 dintre semnăturile strânse de socialişti sunt valide. Potrivit legislaţiei locale, parlamentul este obligat să programeze o consultare populară dacă sunt strânse cel puţin 500.000 de semnături din partea alegătorilor.

Premierul Boiko Borisov a lansat luni ideea ca referendumul pentru Belene să se desfăşoare online, notează ziarul Novinar. De ce să nu testăm acum votarea prin internet, apoi putem folosi această metodă şi la alegeri, a întrebat primul ministru. Ministrul economiei şi energiei Delian Dobrev a spus şi el cu ocazia unei conferinţe de presă că,dacă referendumul ar fi organizat prin internet, statul ar economisi 15-20 milioane de euro. El a spus că recensământul electronic al pupulaţiei la care au participat peste 40% dintre cetăţenii bulgari este un exemplu ca votarea electronică este posibilă.

De amintit că decizia privind construcţia unei centrale nucleare la Belene, oraş situat pe malul Dunării, a fost luată în anul 1981. Construcţia efectivă a început în anul 1987, dar proiectul a fost îngheţat la începutul anilor '90 din cauza lipsei de finanţare şi a riscurilor seismice din zonă, el fiind reluat în anul 2003. Centrala urma să fie dotată cu două reactoare de 1.000 MW fiecare şi să fie construită de compania rusă Atomstroyexport. Planurile iniţiale prevedeau ca statul bulgar, prin Compania Naţională de Electricitate NEK, să deţină o participaţie de 51% în viitoarea centrală. Restul de 49% urma să fie vândut companiei germane RWE. Realizarea proiectului a intrat însă în impas după ce în luna octombrie 2009 grupul RWE s-a retras din acest proiect.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor