Analiştii susţin că viitorul şef al statului va avea un mandat extrem de complicat

Tatiana Chiriac
14.03.2012

Viitorul preşedinte al R. Moldova va avea cel mai complicat mandat din această ţară, deoarece va prelua acest post în situaţie de criză şi fără o echipă care să îl susţină. Afirmaţiile au fost făcute aseară în cadrul unei emisiuni la un post TV de mai mulţi analişti politici.

Analistul politic Anatol Ţăranu, a opinat în cadrul emisiunii că alegerea preşedintelui este un pas înainte. El a spus că şansele ca el să fie ales sunt de 60 la 40, în favoarea alegerii preşedintelui. " Va avea cel mai complicat mandat de preşedinte din această ţară, va veni la preşedinţie fără o echipă. Este foarte interesant cum îşi va crea aparatul", a spus Ţăranu.

Analistul politic Igor Boţan a afirmat că Nicolae Timofti, unicul candidat înregistrat oficial pentru scrutinul prezidenţial din 16 martie, ar fi un preşedinte bun. Dar a adăugat că nu ştie dacă el va face faţă situaţiei de criză, iar faptul că Alianţa se ceartă îi va crea multe probleme. "Această Alianţă nu poate aduce schimbarea", a estimat Boţan. El a specificat că liderul PL Mihai Ghimpu ar trebui să ofere societăţii nişte explicaţii după declaraţiile precum că preşedintele va fi ales prin trădare.

Analistul politic Oazu Nantoi s-a arătat pesimist faţă de şansele actualului Legislativ de a alege preşedintele ţării. "Noi nu prea avem experienţe pozitive de preşedinţi democraţi. Timofti nu va avea susţinere în Parlament, deoarece în Alianţă nu există înţelegere. Nu se vor întâmpla miracole şi nu se va schimba nimic. Alianţa a comis foarte multe gafe grave şi comite altele noi. Instituţiile statului sunt paralizate. În societate a dispărut arbitrul, s-a ajuns la situaţia când politicienii critică deciziile Curţii Constituţionale. Ziua de 16 martie va fi ziua în care se va da răspuns la întrebarea cât costă principiile şi valorile de la noi din ţară", a menţionat Nantoi.

Precizăm că Nicolae Timofti a fost înregistrat în calitate de candidat oficial la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova la 12 martie 2012. Membrii comisiei speciale pentru alegerea şefului statului s-au întrunit în şedinţă, unde au verificat actele depuse. Este vorba de semnăturile celor 58 de deputaţi, rezultatele examenului medical, declaraţia de venit şi alte acte. Spre deosebire de precedentele încercări de a alege preşedintele, de această dată, în cursa pentru fotoliul prezidenţial a fost înregistrat doar un singur candidat - cel al Alianţei pentru Integrare Europeană. Alegerile prezidenţiale urmează să aibă loc la 16 martie. Pentru a întruni voturile a 61 de deputaţi, Nicolae Timofti are nevoie de susţinerea deputaţilor socialişti, dar şi a deputatului neafiliat, Mihai Godea. Aceştia încă nu s-au expus asupra candidaturii acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor