AIE anunţă oficial că îl susţine pe şeful CSM pentru preşedinţia R. Moldova
Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat oficial luni că îl susţine pe Nicolae Timofti, şeful Consiliului Superior al Magistraturii, pentru preşedinţia R.Moldova, relatează Publika TV.
Potrivit liderului PL, Mihai Ghimpu, "a venit ziua în care Alianţa demonstrează societăţii că este tare".
"AIE şi-a asumat un program pe care trebuie să-l ducă la bun sfârşit. Pentru aceasta e nevoie să fie ales preşedintele. Candidatura lui Nicolae Timofti a fost identificată prin consens. E candidatul pe care posibil ni l-a dat Dumnezeu, pentru că 2,5 ani ne-am chinuit. E un om al legii, care toată viaţa a lucrat cu oamenii. Cred că aşa cum a demonstrat, în activitate, că e un om progresist, om al legii, aşa va fi şi în funcţia de preşedinte. Sper că prin votul de vineri vom pune punct speculaţiilor că AIE nu e în stare să aleagă un preşedinte, pentru că fiecare trage la turta sa", a declarat Ghimpu.
Preşedintele Partidului Liberal s-a arătat convins că în 16 martie, Nicolae Timofti va acumula numărul necesar de voturi pentru a deveni preşedintele Republicii Moldova.
Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană s-au întrunit luni în şedinţa Consiliului pentru a anunţa numele candidatului la alegerile prezidenţiale, programate pentru 16 martie.
Republica Moldova nu are un preşedinte de doi ani şi jumătate. La 11 septembrie 2009, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, şi-a anunţat demisia.
Ultima tentativă de a alege şeful statului a fost organizată la 16 decembrie, dar a eşuat, întrucât singurul candidat înscris în cursă, Marian Lupu, nu a obţinut numărul necesar de voturi. Ulterior, scrutinul a fost declarat invalid de către Curtea Constituţională, pe motiv că nu s-ar fi păstrat caracterul secret al votului.
În cazul a două eşecuri consecutive ale Parlamentului de a alege preşedintele, trebuie să fie convocate alegeri anticipate. R. Moldova a avut deja două astfel de scrutine în ultimii doi ani şi jumătate.
Conform Constituţiei în vigoare, pentru a fi ales preşedintele este nevoie de voturile a 61 din cei 101 deputaţi ai Parlamentului moldovean. De trei ani, niciuna dintre forţele politice nu reuşeşte să aibă această majoritate. Actuala coaliţie de guvernare numără în prezent 58 de deputaţi, un deputat democrat-liberal demisionând şi activând ca independent.