Analişti americani ridică problema mutării bazei americane Incirlik la Kogălniceanu

Avion american decolează de la baza aeriană din Incirlik, sudul Turciei, 1 septembrie 2013.
Avion american decolează de la baza aeriană din Incirlik, sudul Turciei, 1 septembrie 2013. (Captură Foto)

Washington Examiner publică un articol în care Michael Rubin, analist în cadrul American Enterprise Institute, propune ca Statele Unite să mute militarii care servesc la baza aeriană Incirlik din Turcia, deoarece nu vor mai fi în siguranţă pe viitor, dacă preşedintele Erdogan se va îndepărta tot mai mult de valorile occidentale.

Una dintre zonele unde se propune mutarea bazei de la Incirlik este baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

Citiți și Bombe nucleare, soldaţi americani, sechestraţi de Erdogan la baza de la Incirlik. Oficiali turci încep să acuze SUA pe faţă

Preocupările analistului american nu sunt lipsite de temei, deoarece Turcia pare că se apropie din ce în ce mai mult de Rusia, după încercarea de puci eşuată de la mijlocul anului 2016. Imediat după puci, Ankara a tăiat în două rânduri alimentarea cu apă şi energie electrică a bazei de la Incirlik, pentru o perioadă de cinci zile consecutiv, determinând chiar o vizită din partea Şefului Marelui Stat Major al SUA la momentul respectiv, generalul Dunford.

Pe 29 septembrie, preşedintele Erdogan se va întâlni la Soci cu Vladimir Putin, pentru a discuta despre Siria, dar va aborda şi cooperarea militară şi economică dintre cele două ţări.

Citiți și Turcia, veriga slabă. Avocaţi turci vor să aresteze ofiţeri americani de la baza aeriană din Incirlik

Conform unor surse din industria de apărare rusească, Erdogan ar fi interesat să achiziţioneze încă un regiment de sisteme de rachete S-400, fapt ce ar tensiona şi mai mult relaţia cu SUA şi NATO.

Pentagonul a anunţat, în urmă cu trei zile, că a terminat revizuirea planului de dislocare a trupelor din Orientul Mijlociu şi că va transmite, în curând, noile desfăşurări - pe măsură ce tot mai multe voci spun că Asia va fi principala preocupare a Washingtonului pentru următorii ani.

Cu aproape o săptămână în urmă Pentagonul a retras pe tăcute baterii de rachete - inclusiv Patriot şi THAAD - din Arabia Saudită, stârnind critici din partea Regatului. Evoluţia, care survine pe fondul unei agresivităţi tot mai ridicate a Iranului în zonă, nu poate fi explicată printr-o concentrare a atenţiei Pentagonului în zona asiatică.

Citiți și Analişti: SUA şi-ar putea muta militarii din Incirlik la baza Mihail Kogălniceanu

Conform monitorulapararii.ro România încă nu are pregătită baza militară de la Kogălniceanu pentru a primi trupele de la Incirlik, unde americanii au o prezenţă permanentă, stau împreună cu familiile şi există facilităţi pentru acestea, dar are un program de dezvoltare, de două miliarde de euro, întins pe 20 de ani, pentru extinderea bazei şi modernizarea infrastructurii, aşa că pe viitor se poate lua în discuţie şi această variantă.

Pe termen mai scurt, România speră să primească încă o mie de militari americani, tot în regim de rotaţie, care ar putea să se alăture grupului de luptă de nivel batalion existent acum la Kogălniceanu. Klaus iohannis a cerut în mai multe rânduri oficialilor americani acest lucru, ultima dată în mai 2021, în timpul Summit-ului B9.

Citiți și Erdogan ameninţă că va închide două baze militare NATO importante