Analist financiar, după prăbuşirea Silicon Valley Bank: Piaţa se teme că o recesiune americană este pe cale să înceapă

Bancnote chinezeşti de 100 de yuani şi bancnote de un dolar american
Bancnote chinezeşti de 100 de yuani şi bancnote de un dolar american (Fred Dufour/AFP via Getty Images *)

Una dintre cele mai bune analize ale acţiunii preţurilor de astăzi este cea a lui George Saravelos, strateg la DB FX, care scrie că "piaţa transmite azi un mesaj coerent: se teme că o recesiune americană este pe cale să înceapă", relatează site-ul Zero Hedge.

În continuare, prezentăm un fragment din analiza lui:

În prezent, estimăm mai degrabă reduceri decât creşteri din partea Fed, curba de randament se înclină brusc, materiile prime şi acţiunile sunt în scădere, iar ciclicitatea este subperformantă, toate acestea fiind în concordanţă cu o recesiune iminentă în SUA.

Fără a ne pronunţa cu fermitate asupra faptului că acest lucru se va întâmpla într-adevăr, merită să facem trei observaţii:

- În primul rând, un eveniment financiar sistemic nu este o condiţie necesară pentru o dinamică recesionară. Concurenţa pentru depozite este posibil să devină ireversibil mai intensă în sistemul bancar din SUA în viitor, ceea ce va duce la o creştere a costului de finanţare bazat pe bănci şi la un nivel suplimentar de înăsprire care va lovi economia reală.

Cât de mare este aceasta rămâne de văzut, dar, aşa cum au subliniat economiştii noştri, punctul de plecare al condiţiilor de creditare bancară a fost deja, în orice caz, extrem de slab.

- În al doilea rând, dolarul are un comportament extrem de neobişnuit, fiind în scădere faţă de marea majoritate a monedelor din G10 şi din statele membre ale UE, în ciuda unei recesiuni preconizate. Poate fi acest lucru susţinut? În cazul în care finanţarea în dolari şi pieţele monetare se comportă bine în continuare, am argumentat mai devreme că răspunsul este, cel mai probabil, da.

Acesta este un ciclu excepţional de neobişnuit, în care dolarul a fost anticipat de preţul recesiunii mult mai mult decât în orice altă perioadă din istorie. Mai mult, având în vedere punctul de plecare relativ al politicii monetare, rămâne un potenţial asimetric de reducere a diferenţialului de dobândă faţă de dolar, chiar şi într-un mediu de creştere globală mai lent. Cu alte cuvinte, ceea ce contează cel mai mult pentru dolarul american este dacă Fed decide să facă o pauză, apoi, în cele din urmă, să reducă.

- În al treilea rând, defalcarea corelaţiei dintre apetitul pentru risc şi dolar va exercita presiuni asupra construcţiei de portofolii, dacă se menţine. În ultimul deceniu, alocarea activelor de către majoritatea administratorilor de active a fost construită pe baza unei corelaţii negative între dolar şi apetitul pentru risc. Atunci când acţiunile scad, dolarul creşte, oferind o protecţie naturală pentru investitorii în valută şi creând un stimulent pentru a păstra poziţiile în dolari fără acoperire.

La începutul acestui an, am subliniat modul în care această dinamică începea încet să se schimbe. În cazul în care dolarul încetează complet să mai ofere valoare de acoperire pentru poziţiile de active riscante americane subiacente, acest lucru ar adăuga probabil o nouă presiune asupra dolarului.

Remarcile lui Saravelos vin în contextul în care consecinţele prăbuşirii Silicon Valley Bank (SVB) încep să se răspândească în întreaga lume, iar fondatorii de startup-uri din zona Bay Area din California intră în panică în ceea ce priveşte accesul la bani şi plata angajaţilor.

De altfel, la doar două zile după scandalul iscat de SVB, autorităţile de reglementare au închis duminică Signature Bank din New York, al treilea cel mai mare faliment din istoria bancară a Statelor Unite.

Corporaţia Federală de Asigurare a Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation / FDIC) a preluat controlul asupra Signature, care avea active de 110,36 miliarde de dolari şi depozite de 88,59 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, potrivit Departamentului de Servicii Financiare al statului New York, relatează Reuters.

Toţi deponenţii de la Signature Bank şi Silicon Valley Bank vor fi despăgubiţi, iar "nicio pierdere nu va fi suportată de contribuabili", au precizat Departamentul Trezoreriei SUA şi alte autorităţi de reglementare bancară într-o declaraţie comună.

Totodată, temerile de contagiune au ajuns în Canada, unde portofoliul de credite al SVB s-a dublat în ultimul an. Unitatea SVB din Marea Britanie, care urmează să fie declarată insolvabilă, şi-a încetat deja activitatea şi nu mai primeşte clienţi noi, relatează The Jerusalem Post.

Sâmbătă, liderii a aproximativ 180 de companii din domeniul tehnologiei au trimis o scrisoare prin care îi cer cancelarului britanic Jeremy Hunt să intervină.

Acesta este doar începutul, potrivit publicaţiei citate. SVB avea sucursale şi în China, Danemarca, Germania, India, Israel şi Suedia. De asemenea, fondatorii de startup-uri avertizează că prăbuşirea băncii ar putea nimici startup-uri din întreaga lume fără intervenţia guvernului. Societatea mixtă a SVB din China, SPD Silicon Valley Bank Co. a încercat să calmeze clienţii locali peste noapte, amintindu-le că operaţiunile au fost independente şi stabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie