Există o „posibilitate” ca prăbuşirea avionului în care se afla Evgheni Prigojin să fi fost organizată pentru ca acesta să-şi continue rolul de lider al grupului de mercenari departe de lumina reflectoarelor, potrivit Daily Mail.
Evoluţia survine după ce se crede că Evgheni Prigojin, şeful Grupului Wagner ar fi fost un pasager al unui avion care s-a prăbuşit în timp ce zbura deasupra oraşului Tver, aflat la aproximativ 220 km nord de Moscova.
Reţelele de socializare asociate cu membrii grupului Wagner l-au acuzat deja pe preşedintele rus Vladimir Putin că a autorizat moartea lui Prigojin.
Fostul vânzător de hotdogs a condus o revoltă în iunie, în care Prigojin anunţase intenţia de a merge la Moscova pentru a-i da jos pe Ministrul Apărării - Serghei Şoigu - şi Seful Statului Major - Valeri Gherasimov. Revolta a fost întreruptă brusc iar Prigojin s-a îndreptat către Bielorusia - o evoluţie care a ridicat foarte multe semne de întrebare.
Acum, Natia Seskuria, analist de politică rusă, a explicat de ce prăbuşirea avionului şi moartea lui Prigojin ar putea fi o modalitate prin care şeful grupului de mercenari poate încerca să scape.
„Există o posibilitate ca acest lucru să fi fost făcut astfel încât Prigojin să poată opera din umbră”, a spus ea. „Unii oameni spun că totul ar fi putut fi pus în scenă chiar de Prigojin pentru a dispărea”.
Seskuria, fondatorul şi directorul Institutului Regional pentru Studii de Securitate (RISS) din Georgia, a continuat: „Motivul potenţial pentru care moartea lui a fost înscenată ar putea fi faptul că la un moment dat şi-a dat seama că şi-a semnat o condamnare la moarte începând cu revolta care a eşuat".
„Din acest motiv, el a ajuns într-un punct mort fără întoarcere, fără vreo modalitate de a recâştiga încrederea şi încrederea lui Putin şi de a opera ca de obicei.
S-ar putea, de asemenea, ca Prigojin să fi decis că vrea să facă ceva pentru a supravieţui şi a depăşi acest moment, deoarece cred că, deşi era atât de aproape de Putin şi o parte din cercul său interior, i-ar fi fost destul de clar că şansele sale de supravieţuire după revoltă nu erau semnificative".
„Dacă avem un scenariu în vedere, cred că singurul motiv pentru care ar fi putut face asta este să iasă din acel punct mort şi să se salveze pentru a rămâne în viaţă.”
Au fost deja ridicate îndoieli cu privire la faptul că Prigojin se afla în avionul care s-a prăbuşit la Tver.
El a fost trecut ca pasager al avionului său Embraer Legacy 600 care are numărul de înmatriculare rusesc RA-02795, acelaşi avion despre care se spune că l-ar fi dus în Bielorusia după eşuarea revoltei.
Prigojin se îndrepta spre Sankt Petersburg în momentul incidentului.
Cu toate acestea, un alt avion de afaceri asociat cu Prigojin, un Embraer Legacy 650 cu numărul de înregistrare RA-02748, a fost, de asemenea, în aer în momentul prăbuşirii şi a aterizat la Moscova.
Detaliul a ridicat semne de întrebare în rândul observatorilor din Rusia – mai ales având în vedere faptul că Prigojin avea obiceiul să utilizeze deghizări pentru a-şi ascunde adevărata identitate.
Când vila sa din Sankt Petersburg a fost percheziţionată după revoltă, autorităţile ruse au găsit multe peruci şi costume diferite. Au fost publicate şi fotografii cu şeful grupului Wagner îmbrăcat în diverse costume.
Cu doar câteva zile în urmă, Prigojin lansase un videoclip în care pretindea că se află în Africa, în regiunea Sahel, proclamând că Wagner îşi va continua operaţiunile în Africa şi că gruparea sa de mercenari va aduce stabilitate Rusiei şi „face Rusia şi mai mare pe fiecare continent”.
Mulţi cred că videoclipul nu ar fi fost real, deoarece Prigojin ar fi trebuit să-l filmeze la temperaturi apropiate de 50C, îmbrăcat în haine militare complete şi un pardesiu, fără să pară că transpiră.
Aparent alte zece persoane se aflau în avion cu Prigojin, inclusiv Dmitri Utkin, un comandant senior al grupului care a fondat grupul Wagner în 2014.
Un raport a transmis că rămăşiţele lui Prigojin au fost deja găsite şi identificate, deşi acest lucru nu a fost confirmat oficial.
Interfax, agenţia de ştiri de stat a Rusiei, a declarat că toate cele 10 cadavre de la bord au fost recuperate.
Grupul Wagner are zeci de mii de soldaţi în Rusia, Bielorusia şi Africa. Nu este clar dacă a mai rămas vreunul în Ucraina.