ANAF nu va mai închide firme pentru câţiva lei. Gelu Diaconu anunţă schimbări legislative

Acuzat că păstoreşte o instituţie care pune micul sector privat pe butuci, închizând firme pentru încasări nejustificate de doar câţiva lei, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu a declarat miecruri, într-un interviu acordat hotnews.ro că în şedinţa de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislaţiei care să interzică sancţionarea (amenda sau închidere) comercianţilor la care s-au găsit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.
Loredana Diacu
02.04.2015

alte articole

sigla ANAF (Epoch Times România)
Loredana Diacu
02.04.2015

Acuzat că păstoreşte o instituţie care pune micul sector privat pe butuci închizând firme pentru încasări nejustificate de doar câţiva lei, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Hotnews.ro, că în şedinţa de guvern de joi se va discuta un proiect de modificare a legislaţiei care să interzică sancţionarea (amendă sau închidere) comercianţilor la care s-au găsit sume nefiscalizate sub pragul de 300 de lei.

"Joi, în şedinţa de Guvern vom citi în prima lectură acest proiect: se va stabili un prag de 300 de lei al diferenţelor nefiscalizate, pornindu-se de la realitatea că poate exista un mărunţiş lăsat neintenţionat. Sau pot fi greşeli umane - ai emis 400 de bonuri într-o zi, dar ai uitat de un bon şi vine taman atunci Antifraudă peste tine. Sub acest prag nu vor fi sancţiuni." a declarat Diaconu.

"Peste acest prag, pe lângă amenda contravenţională între 10.000-15.000 de lei, măsura suspendării se va lua doar dacă nu acceptă plata a de zece ori suma nefiscalizată, dar nu mai puţin de 10.000 de lei. Pentru că putem merge într-un club cu dever mare căruia să îi găsim 310 lei diferenţa, iar el să plătească doar 3100 de lei, adică o picătură din ceea ce încasează ei. E o abordare. Va fi apoi introdus caietul de bani personali şi să intrăm în zona fiscalizării bacşişurilor.", a adăugat şeful ANAF.

Întrebat cum va fi fiscalizat bacşişul, Diaconu a expliat că nu este nevoie ca instituţia sa va inventa roata, bacşişul urmând să fie fiscalizat separat pe aşa de marcat şi impozitat doar cu impozitul pe venit:

"Nu inventăm noi roata...Suma va fi inclusă pe bonul fiscal, fiscalizată separat pe casa de marcat, iar această suma va fi impozitată doar cu impozitul pe venit, nu va constitui şi o bază de calcul al contribuţiilor. Şi sperăm să scoatem la vedere toate aceste sume. În 2014, ANAF a identificat venituri suplimentare de 4 miliarde euro cu inspecţia fiscală şi un miliard de euro de la Antifraudă", a susţinut Diaconu.

Întrebat dacă va demara un control şi la sediul firmei la care soţia sa este asociat ca urmare a sesizării făcute la TelVerde de jurnalistul Stelian Negrea, care a acuzat că nu i s-a dat bon fiscal pentru ce a consumat, Diaconu a afirmat:

"Va imaginaţi că ştiu exact ce s-a întâmplat acolo, dar pentru faptul că îmi doresc un control obiectiv şi neutru n-o să fac publică adevărata întâmplare, care nu îl va pune într-o lumina favorabilă pe domnul jurnalist. Este Telverde, este o analiză de risc pe care eu n-o pot opri. Nici şeful ANAF nu se poate interpune.

Controlul se face în funcţie de gradul de risc. Vă asigur că n-o să se intervină nici pentru a demara, nici pentru a opri un control. Controlul este necesar, dar în funcţie de ierarhia riscului. Controlul se înregistrează la Antifraudă şi de acolo îşi urmează cursul. Dacă avem 300 de sesizări/zi şi dispunem de 15 echipe de inspectori, în ierarhia celor 300 ne uităm la cele mai relevante. Iar asta o face Direcţia de Analize şi Sinteză din cadrul Antifraudei. Şi acolo sunt oameni specializaţi." a declarat şeful ANAF.

Amintim că de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Guvernul Ponta, ordonanţă ce permite sigilarea firmelor pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat, ANAF a închis peste 170 de magazine şi localuri în întreaga ţara, unele din acestea trezindu-se cu sigiliu pentru încasări nejustificate de 3 sau 5 lei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor