Amnesty International cere un control mai dur asupra armelor in Somalia

(PAUL MADEJ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.01.2010

Organizatia Amnesty International cere ca transferurile de arme catre guvernul intermediar somalez sa fie suspendate, intrucat se considera ca acele arme folosesc la comiterea crimelor de razboi. Dar unii analisti avertizeaza ca daca armele nu sunt trimise in tara, guvernul somalez ar putea fi inlaturat de militiile armate.

Amnesty International sustine ca ajutorul militar acordat guvernului provizoriu somalez trebuie sa fie controlat mai intens.

Un embargou asupra armelor este aplicat asupra Somaliei, dar unele scutiri pot fi acordate de ONU pentru a transfera arme guvernului, care este atacat de militantii islamisti.

Amnesty International (AI) sustine ca livrarile de arme de catre americani, incluzand mortaruri si munitii, risca sa creasca nivelul de abuzuri ale drepturilor omului in tara zguduita de conflicte.

Reprezentanta AI, Benedicte Goderiaux, sustine ca unele arme livrate din Occident ajung in mainile grupurilor militante.

“Ajutorul militar acordat guvernului risca sa fie deviat catre grupurile armate, aceleasi grupuri armate pe care comunitatea internationala doreste sa le slabeasca”, a declarat ea.

Si ea sustine ca guvernul federal tranzitional este el insusi responsabil pentru abuzurile asupra drepturilor omului.

“Fortele guvernului federal tranzitional au fost responsabile pentru atacuri la intamplare impotriva civililor, in special in Mogadiscio, unde au raspuns atacurilor din partea grupurilor armate prin lansarea de mortiere in zonele urbane populate de civili”, a adaugat ea.

Somalia a fost lovita de conflicte armate de la prabusirea guvernului Siad Barre, in 1991.

Cateva mii de soldati ai Uniunii Africane protejeaza guvernul somalez, care acum controleaza doar o mica parte din capitala Mogadiscio.

Statele Unite, tarile Uniunii Europene si cateva tari est-africane s-au dedicat pregatirii a peste 20.000 de soldati si ofiteri de politie.

Ernst Jan Hogendoorn, directorul Proiectului Cornul Africii din cadrul Grupului pentru Criza Internationala, sustine ca oprirea transferurilor de arme ar putea fi o greseala. El sustine ca armele transferate guvernului somalez dinspre Occident sunt cruciale pentru a impiedica dezvoltarea grupului rebel Al Shabaab.

Hogendoorn sustine ca este important ca transferul de arme sa fie cuplat cu pregatirea militara complexa.

“O parte a provocarilor este reprezentata de faptul ca Occidentul, atunci cand ofera ajutor pentru securitate, face acest lucru intr-o maniera destul de intamplatoare”, a declarat el.

Amnesty International sustine ca 1,5 milioane de oameni s-au refugiat din calea luptelor din Somalia si 3,7 milioane depind de ajutoarele umanitare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor