Amnesty International: Bahrainul trebuie să ridice interdicţia privind protestele

Bahrainul trebuie să ridice interdicţia totală asupra protestelor opoziţiei, care încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică, a declarat miercuri grupul de drepturi Amnesty International, citat de un raport Reuters.
Epoch Times România
01.11.2012

Bahrainul trebuie să ridice interdicţia totală asupra protestelor opoziţiei, care încalcă dreptul la libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică, a declarat miercuri grupul de drepturi Amnesty International, citat de un raport Reuters.

Bahrain, un aliat al Statelor Unite care găzduieşte Flota a cincea a Marinei SUA, s-a aflat în criză politică după protestele pro-democraţie conduse de majoritatea musulman şiită, care au erupt anul trecut şi au fost înăbuşite de conducătorii musulmani sunniţi ai insulei.

Marţi, ministrul de Interne, Sheikh Rashed bin Abdullah al-Khalifa, a declarat că regatul din Golful Arab a interzis toate mitingurile şi întrunirile, pentru a asigura siguranţa publică şi a preveni violenţa.

El a afirmat că manevra este necesară din cauza că violenţa care însoţeşte marşurile şi adunările a perturbat traficul, a afectat comerţul şi economia şi a prejudiciat proprietatea privată.

Amnesty, ONG cu sediul la Londra, a declarat că măsura anulează dreptul la libertatea de asociere, exprimare şi întrunire.

"Chiar şi în cazul unor violenţe sporadice sau izolate ce au loc în cadrul unei adunări, autorităţile nu pot pur şi simplu declara interdicţia tuturor protestelor", a spus Hassiba Hadj Sahraoui, directorul adjunct pe Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Oficialii care aplică legea trebuie să acţioneze mai degrabă pentru a proteja protestatarii paşnici, decât pentru a se folosi de actele violente ale câtorva ca de un pretext pentru a restricţiona sau împiedica drepturile tuturor."

Bahrain a interzis o serie de proteste organizate de Wefaq în ultimele câteva luni. Un oficial a declarat în luna iulie că guvernul nu plănuia să interzică mitingurile în mod categoric, dar voia să se asigure că ele nu devin violente.

Din aprilie, autorităţile şi-au intensificat eforturile de suprimare a neliniştilor. Activiştii afirmă că a crescut utilizarea armelor cu alice, oficialii refuzând să confirme sau să infirme această acuzaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor