Amnesty acuză Rusia de încălcarea drepturilor omului înainte de Olimpiada de la Soci

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin (D) şi Ministrul Apărării, Sergei Shoigu în inspecţie la exerciţiile militare ale marinei navale ruse în Oceanul Pacific, 16 iulie 2013. (ALEXEI NIKOLSKY / AFP / Getty Images)

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amensty Internaţional a acuzat marţi Rusia ca şi-a mărit eforturile de a suprima societatea civilă înaintea Jocurilor Olimpice de Iarnă, care se vor desfăşura în intervalul 7-23 februarie.

Activistul Igor Karcenko şi alţi cinci colegi de-ai săi de la un ONG rus care luptă pentru protejarea mediului din Caucazul de Nord au fost reţinuţi luni seară pentru câteva ore. Aceştia veniseră în capitala regională Krasnodar, locul unde se vor desfăşura Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

După eliberare, Karcenko a fost din nou reţinut, fiind acuzat că maşina sa ar fi fost „implicată într-o infracţiune”, la scurt timp după ce trei bărbaţi mascaţi au spart geamurile maşinii.

"La doar câteva zile distanţă de deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, autorităţile ruse folosesc fiecare truc posibil pentru a pune botniţă libertăţii de exprimare şi a reduce la tăcere vocile disidente", a declarat Serghei Nikitin, directorul Oficiului din Moscova al Amnesty Internaţional.

Activiştii s-au simţit obligaţi să renunţe la planurile lor de a lansa la Soci un raport care expune daunele aduse mediului provocate de construcţiile făcute înaintea Jocurilor Olimpice.

Detenţia lor a venit în aceeaşi zi în care un alt coleg de-al lor ecologist, Evgheni Vitishko, a fost arestat în oraşul Tuapse din regiunea Krasnodar şi condamnat la 15 zile de detenţie administrativă, fiind acuzat că ar fi înjurat în public.

"Acest val de hărţuire a activiştilor societăţii civile este un semn rău pentru următoarele săptămâni şi ridică temeri că Jocurile Soci va fi o zonă în care drepturile omului lipsesc. Chiar mai îngrijorător este ceea ce se va întâmpla cu activiştii ruşi după ce medaliile olimpice sunt înmânate şi atenţia internaţională dispare", a declarat Serghei Nikitin.

"Reducerea la tăcere a societăţii civile nu face nimic pentru a spori securitatea în jurul Jocurilor Soci, în schimb transmite lumii modul în care autorităţile ruse nu reuşesc să susţină şi să protejeze standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului", a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe