Putin vrea să facă din Olimpiada de la Soci o vitrină a puterii sale
alte articole
La 7 februarie încep în staţiunea Soci, de pe litoralul Mării Negre, cele mai scumpe jocuri din istoria Olimpiadei. Este un proiect personal al preşedintelui rus, Vladimir Putin, a cărui voinţă de fier nu s-a oprit în faţa acestui ecosistem predispus la cutremure, scăldat de apele mării şi străjuit de vârfurile Munţilor Caucaz, notează luni ziarul El Pais.
Jocurile Olimpice unesc cele două peisaje, iar noile instalaţii moderne fac legătura între înălţimile Krasnaia Poliana şi regiunea de coastă Imeretinskaia. S-au cheltuit bani mulţi şi totuşi multe pericole se întrezăresc la orizont: terorismul, boicotul şi cheltuielile nejustificate. Pentru a făuri visul olimpic al lui Putin au fost expropriate, fără a se ţine cont de bani, case şi terenuri din apropierea plajei pentru a construi oraşul olimpic şi marele stadion Fişt, cu o capacitate de 40.000 de locuri, unde vor avea loc ceremoniile de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice.
Soci are 400.000 de locuitori, iar vara numărul turiştilor multiplică această cifră. Printre ei se numără şi Putin, care petrece sejururi lungi la Bocearov Rucei - reşedinţa sa de vară - în compania membrilor guvernului sau a interlocutorilor străini. Pentru oamenii de rând, 'a treia capitală a Rusiei' (după Moscova şi Sankt Petersburg) este o localitate incomodă, cu pene de curent şi ambuteiaje. Peste tot au răsărit clădiri noi care nu ar trebui să existe, dar care sunt legalizate forţat, potrivit arhitectei Olga Kozínskaia, preşedinta Asociaţiei Urbanistice din Soci.
Jocurile au triplat preţurile pe piaţa imobiliară, iar oferta depăşeşte acum cererea, după cum arată anunţurile de vânzare a apartamentelor de pe bulevardul Kurortni, principala arteră din Soci. Schiul a început să se dezvolte aici în anii '90, când Piotr Fedin a construit primele piste. În 2007, după adjudecarea organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă, Fedin s-a declarat victima unei escrocherii acuzându-l pe magnatul Aleksandr Tkaciov, guvernatorul provinciei Krasnodar - căreia îi aparţine Soci, că vrea să-i fure afacerile. Fedin a fost nevoie să vândă instalaţiile, dar guvernatorul -'naşul Sudului'- a rămas în funcţie şi este considerat unul dintre politicienii cei mai 'duri' ai Rusiei.
Putin nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a face din Soci unul dintre punctele de reper ale olimpismului, iar în materie de investiţii va reuşi acest lucru. Nu se cunoaşte costul exact al acestor Jocuri: Comitetul Olimpic Internaţional nu prezintă bilanţuri, iar bugetele sunt prezentate întotdeauna mai mici. Cu un cost estimat la 15 miliarde de euro, Jocurile de la Nagano din 1998 au fost cele mai scumpe din istorie. Soci va dubla lejer această sumă. Există un singur rival, Olimpiada de vară de la Beijing din 2008: costul ceremoniei de inaugurare rămâne un mister; în timp ce unii vorbesc de 20 de miliarde de euro, alţii avansează chiar cifra de 40 de miliarde de euro.
Pentru a coordona investiţiile publice şi private ale diferitelor proiecte olimpice a fost creată în 2007 corporaţia de stat Olimpstroi, în fruntea căreia s-au perindat deja patru directori. În pofida anunţului că Parlamentul rus va controla construcţiile, Olimpstroi nu a prezentat niciodată cheltuielile în faţa Dumei, asigură Borís Nemţov, din partea opoziţiei, care a fost vicepremier şi candidat la primăria oraşului Soci în 2009. 'Pentru Putin, Jocurile de la Soci sunt o chestiune de mândrie, un triumf în apogeul carierei sale, care s-a dovedit însă un triumf al ruşinii, furtului şi corupţiei', spune Nemţov, potrivit căruia la Soci 'vor fi cele mai scumpe jocuri din istoria olimpică'.
În 2007, Putin a estimat la 8,7 miliarde de euro costurile acestui eveniment sportiv internaţional, dar cifrele au crescut repede la 36 de miliarde în noul buget al vicepremierului rus Dmitri Kosak, responsabil cu pregătirea Jocurilor. 'Estimez că s-ar putea ajunge la peste 43 de miliarde de euro, deşi Curtea de Conturi a refuzat să prezinte cifrele, sub pretextul că este vorba de un secret comercial', dă asigurări Nemţov. Jocurile de la Soci 'sunt un furt fără precedent în care sunt implicaţi, pe lângă reprezentanţii regimului lui Putin, marii oligarhi din anturajul său', adaugă Boris Nemţov, într-un raport prezentat în decembrie la Moscova.
Printre sponsorii olimpici se numără Gazprom şi Căile Ferate Ruse (FR). Prezidate de Vladimir Iakunin, FR s-au implicat cu peste 6,8 miliarde de euro, adjudecându-şi 20% din resursele Jocurilor. Cel mai costisitor proiect a fost o linie de tren şi de autostradă, care leagă muntele de mare, printr-o reţea de poduri şi tuneluri care au costat peste 5,9 miliarde de euro.
Alţi investitori care şi-au adjudecat resurse şi credite oferite de băncile de stat sunt Oleg Deripaska, a cărui firmă a construit noul aeroport (Soci-Adler) şi Vladimir Potanin, care a finanţat staţiunea de schi Roza Jutor. Deripaska şi Potanin sunt principalii investitori privaţi, dar alături de ei se află şi directori ai companiilor de stat, precum fraţii Arkadi şi Borís Rotenberg, prieteni din copilărie şi parteneri de judo ai lui Putin. Fraţii Rotenberg au derulat 21 de proiecte de infrastructură în valoare de peste 5,2 miliarde de euro, reprezentând 15% din bugetul total, menţionează Nemţov.
Societatea rusă nu are acces la cheltuieli, dar în februarie a putut vedea la televizor cum Vladimir Putin îşi reţinea furia în timpul inspecţiei unei trambuline pentru sărituri cu schiurile, a cărei construcţie a întârziat peste doi ani şi pentru care a fost nevoie de 25 de milioane de euro în plus, pe lângă cele 180 de milioane prevăzute iniţial. 'Grozav, munciţi foarte bine', le-a spus ironic Putin, abţinându-se să nu explodeze. Furia preşedintelui s-a tradus prin concedierea vicepreşedintelui Comitetului Olimpic Ahmed Bilalov, care a fost cel care a controlat constructorul responsabil cu darea în folosinţă a trambulinei.