Americanii ”pot face diferenţa” prin petiţia privind recoltarea de organe, susţine doctorul Arthur Caplan
alte articole
O petiţie apărută pe situl ”Noi Poporul” al Casei Albe a fost întocmită în 2 decembrie şi solicită guvernului Statelor Unite să investigheze şi să condamne public abuzurile privind transplanturile de organe din China, în special cele desfăşurate împotriva prizonierilor de conştiinţă Falun Gong, despre care se crede că zeci de mii au fost ucişi pentru ca organele lor să poată fi prelevate şi vândute.
Unul dintre principali iniţiatorii ai petiţiei este dr. Arthur Caplan, un binecunoscut bioetician care este actualmente profesor la catedra ”Drs. Willam F. şi Virginia Connolly Mitty” şi şeful Departamentului de Bioetică de la Universitatea Langone Medical Center din New York. Înainte de a se alătura Universităţii din New York, dr. Caplan a fost director al Centrului de Bioetică de la Universitatea din Pennsylvania, o instituţie la care a lucrat timp de aproape două decenii. Dr. Caplan a scris 24 de cărţi şi sute de articole în materie de etică medicală şi politică de sănătate şi a ţinut conferinţe pe scară largă în Statele Unite şi în străinătate, iar în mod frecvent face comentarii în mass-media privind bioetica.
Dr. Caplan a fost în mod public un critic al practicii documentate a Partidului Comunist Chinez de aprovizionare cu organe de la prizonierii executaţi şi, în special, de la prizonieri de conştiinţă vii, care sunt ucişi în procesul de prelevare a organelor. Această practică, care se referă în special la practicanţii Falun Gong deţinuţi - care este de departe cel mai mare grup din populaţie vizat - este punctul central al petiţiei.
Într-un interviu realizat la 5 decembrie, dr. Caplan vorbeşte despre semnificaţia petiţiei şi despre efectul care speră sa îl aibe în oprirea uciderii prizonierilor pentru organe din China .
Mai multe informaţii despre petiţie pot fi găsite la organpetition.org. Interviul a fost rezumat şi editat.
De ce este important ca Statele Unite să ridice în mod public această problemă a Chinei?
Recoltarea de organe în China
Acest tip de presiune va duce la schimbări. Chiar dacă guvernul chinez declară că este dispus să facă schimbări, aşa cum au spus şi ei, trebuie să faci presiunii pentru a te asigura că acest lucru se întâmplă. Evident, uciderea oamenilor este în mod sigur greşită, precum şi încălcarea drepturilor omului şi a unei decenţe minime şi de aceea putem pune presiune pe ei făcând acest aspect parte a politicii americane în relaţiile cu China. Există oameni în China care îşi doresc să schimbe politica, care cred că a venit momentul pentru a face schimbarea, dar trebuie să punem presiune pe conducerea Chinei chiar acum. Această petiţie este foarte importantă pentru a păstra problema în centrul atenţiei.
Ce părere aveţi de promisiunile de a pune capăt sistemului abuziv de aprovizionare cu organe făcute până în prezent de către oficialii chinezi?
Cred că promisiunile sunt pline de speranţă, dar nu sunt de ajuns. Trebuie să vezi într-adevăr acţiune şi dovada că sunt înfiinţate programe prin care să se obţină organe în mod legitim. Site-urile care oferă transplanturi pentru turişti, la cerere, ficat şi alte organe, trebuie să fie eliminate, astfel încât promisiunile să fie îndeplinite. Cred că sunt oameni de bună credinţă în China, care doresc să facă schimbarea, dar acum este important să menţinem presiunea, să fim siguri că promisiunile se transformă în realitate. Aş dori să văd dovada unui sistem operaţional de donatori având ca surse persoane decedate şi a unei acţiunii de educaţie a populaţiei chineze pentru a se acomoda cu această practică nouă. Va lua timp pentru a schimba modul de gândire al populaţiei din China în această privinţă. Trebuie să menţinem presiunea pentru că este greşit să ucizi pentru organe.
De ce sunt abuzurile vizate în petiţia dumneavoastră în mod particular demne de a fi condamnate?
Ei bine, este o încălcare gravă, deosebit de gravă. Cu siguranţă mai rău de atât nu se poate. Noi nu acceptăm uciderea pentru a obţine organe. E un principiu de bază al eticii medicale să nu faci aşa ceva. Iar noi ştim că oamenii pe care îi ucid ei nu sunt vinovaţi de nimic altceva în afară de faptul că au opinii care nu sunt pe placul guvernului. Deci, acest lucru înrăutăţeşte situaţia, dacă poate fi posibil aşa ceva. E destul de rău aşa cum este, dar când vezi oameni ucişi la comandă, care sunt ucişi pentru motive îndoielnice, e chiar mai rău.
Ideea recoltării forţate de organe de la prizonierii de conştiinţă poate fi prea odioasă pentru ca să fie crezută de unii oameni. Ce le transmiteţi colegilor care răspund în acest fel?
Trebuie să le evidenţiem şi să le explicăm faptul că cifrele vorbesc de la sine. Dacă fac mii de transplanturi şi noi ştim - şi ei recunosc - faptul că nu este nicio donare de organe de la persoane decedate, singurul loc de unde pot obţine organe este de la oamenii vii. Şi nu vei vedea oameni vii să vină să doneze un ficat. Acestea trebuie să provină de la oameni care sunt ucişi. Ei au admis măcar atât.
Congresul SUA a avut recent o audiere pe această temă, parlamentul din Taiwan a propus o rezoluţie referitoare la acesta; şi vor fi audieri în Parlamentul European în curând. Credeţi că guvernul SUA ar trebui să fie cel care să preia conducerea în abordarea acestei chestiuni cu China?
Da, cred că ar trebui să preia conducerea. Suntem liderul mondial în medicină şi liderul mondial în transplanturi, astfel încât însuşi acest fapt ne oferă o oportunitate de a utiliza expertiza şi calificarea noastră în domeniu pentru a aborda problema şi a ne asigura că promisiunile vor fi îndeplinite în mod corespunzător. Deci da, ar trebui să ne alăturăm cu siguranţă altor naţiuni, dar, de asemenea, avem statut special aici din cauza superiorităţii biomedicale americane.
Ce părere aveţi de îngrijorarea că ridicarea în mod public a acestor chestiuni vor crea probleme relaţiei SUA - China în alte domenii?
Cred că există un anumit risc în ceea ce priveşte acest aspect, dar indignarea provocată de practică nu permite niciun compromis aici. Eu cred că nu poţi sta tăcut în ceea ce priveşte uciderea pentru organe. E prea atroce. Este pur si simplu prea nedrept. Aceasta încalcă toate concepţiile de drepturile omului. Încalcă politica americană despre modul cum se obţin organe. E pur si simplu prea important să nu se atragă atenţia asupra acestei probleme din teama de a nu fi afectate relaţiile dintre state. Mai mult decât atât, cred că există oameni în China care doresc să schimbe politica şi au nevoie de sprijin şi vorbind despre aceasta, le va da acel sprijin.
Sunteţi convins că un sistem legitim de procurare de organe poate fi înfiinţat în China, având în vedere ce s-a întâmplat până acum?
Cred că poate fi înfiinţat, dar cred că ar putea dura ceva timp. Nu cred că practica ar trebui să mai continue, pentru că este pur si simplu nedreaptă. Aceasta poate însemna pierderi de vieţi, deoarece acolo nu vor mai exista transplanturi, dar cred că se poate ajunge acolo. Alte ţări, în cazul în care ţara a fost sceptică cu privire la donarea de organe de la persoane decedate, au făcut tranziţia.
Aveţi ceva să le transmiteţi americanilor privind semnarea petiţiei?
Îi îndemn să o semneze. Îi îndemn să o trimită prietenilor lor şi organizaţiilor în care sunt implicaţi, pentru a circula pe scară largă. Este o petiţie importantă deoarece poate face diferenţa. Aceştia ar trimite un mesaj şi anume că americanii găsesc inadmisibilă practica de ucidere pentru organe, nu vor ca aceasta să mai continue, cred că Republica Populară Chineză poate face mai bine şi consideră că promisiunile de schimbare ar trebui să fie îndeplinite.