Americanii de pe crucişătorul USS Vella Gulf îi învaţă pe români cum să lupte cu piraţii somalezi
Crucişătorul USS Vella Gulf face o escală la Constanţa, în perioada 22-25 ianuarie, pentru a-i învăţa pe membrii echipajului Regina Maria cum să combată pirateria în viitoarea misiune din Golful Aden.
Crucişătorul, care face parte din Flota a VI-lea din Marea Mediterană, a participat în numeroase misiuni în Irak şi în Somalia, unde va ajunge anul acesta şi fregata românească, în cadrul operaţiunii navale a Uniunii Europene, EU NAVFOR.
Membrii echipajului profită de escala din portul Constanţa pentru a face reperaţii la unul dintre cele două elicoptere SH-60 Sea Hawk şi alte lucrări de mentenanţă.
Nava are un echipaj alcătuit din 33 ofiţeri, 27 maiştri militari şi 340 marinari, dintre care 42 sunt femei, care lucrează cot la cot cu colegii lor. Din "echipaj" fac parte şi Samantha şi Lilly, două mitraliere performante care doboară rachetele direct în aer.
Cum o misiune durează între şase şi opt luni, marinarii au la dispoziţie săli de gimnastică pentru a se menţine în formă şi pentru a-şi petrece timpul liber atunci când nu pot ieşi în oraş. De altfel, pe lângă exerciţiile comune cu fregata Regina Maria şi un elicopter al Forţelor Navale Române, membrii echipajului conduşi de comandantul Mark W. Harris şi-au făcut timp şi pentru o vizită la Academia Navală "Mircea cel Bătrân" şi la Muzeul Marinei Române.
USS Vella Gulf este o navă multirol, cu rachete dirijate la bord şi echipată cu sistemul de apărare antirachetă AEGIS, care reprezintă prima fază a abordării europene adaptive în etape privind apărarea antirachetă. România va participa la a doua fază a programului, care va începe în 2015 şi care implică amplasarea unor interceptori tereşti la baza Deveselu, judeţul Olt.
Construită în urmă cu 20 de ani, USS Vella Gulf este din aceeaşi categorie cu USS Monterey, crucişătorul care a vizitat Constanţa în iunie 2011, stârnind nemulţumirea ruşilor.