AmCham România cere Guvernului să suspende Ordonanţa de Urgenţă ce amendează Legea audiovizualului
alte articole
Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) cere Guvernului să suspende Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului, care a fost adoptată marţi, deoarece aduce importante prejudicii industriilor vizate.
"În numele şi la sesizarea companiilor membre ce activează în media, publicitate şi furnizare de servicii de televiziune prin cablu, Camera de Comerţ Americană în România îşi exprima îngrijorarea cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, adoptată în cadrul întâlnirii de Guvern din 27 noiembrie 2012, proiect legislativ ce aduce importante prejudicii acestor industrii şi pune sub semnul întrebării funcţionalitatea democraţiei din România", se arată într-un comunicat al AmCham România.
Potrivit AmCham România, adoptarea Ordonanţei reprezintă "o încălcare flagrantă" a criteriilor de transparenţă prevăzute în Legea nr. 52/2003 referitoare la transparenţa decizională în administraţia publică, întrucât niciuna dintre părţile implicate nu a fost consultată, iar proiectul legislativ nu a fost publicat pe pagina de web a Guvernului României, "acţiuni ce au conferit industriilor statutul de simplu spectator".
De asemenea, Consilul Concurenţei nu a fost consultat cu privire la această Ordonanţă, aşa cum este specificat în Legea concurenţei, iar Ministerele Justiţiei şi Finanţelor Publice nu au fost invitate să îşi exprime punctul de vedere asupra Ordonanţei, în conformitate cu legislaţia ţării.
"Această abordare abuzivă şi netransparentă a procesului legislativ este contestată de comunitatea de afaceri şi catalogată drept subiectivă, iar poziţiile publice exprimate sugerează că aceasta este menită să deservească interesele anumitor deţinători ai trusturilor media", se spune în comunicat.
Conform noilor prevederi, Ordonanţa impune Consiliului Naţional al Audiovizualului o limitare a atribuţiilor pe care acesta le deţine în prezent. Potrivit OUG, în cazul în care o decizie CNA este contestată în instanţă, aplicarea acesteia se suspendă până la momentul pronunţării unei hotărâri definitive şi irevocabile, măsură ce ar crea un decalaj important între factorul ce a stat la baza sancţiunii şi aplicarea acesteia, transformând sancţiunea într-o pură formalitate lipsită de conţiunt educativ.
Totodată, investirea în funcţie a membrilor CNA devine strâns legată de majoritatea politică existentă la un moment dat, Guvernul dobândind capacitatea de a numi sau revoca membri.
Furnizorii de televiziune prin cablu sunt la rândul lor afectaţi de implicaţiile negative ale Ordonanţei, aceasta introducând criterii discriminatorii în relaţia cu posturile de televiziune, prin stabilirea unor obligaţii disproporţionate şi penalităţi ce pot ajunge la 3% din totalul cifrei de afaceri. O astfel de abordare a sancţiunilor, alături de un număr excesiv de obligaţii, "lasă loc unui tratament abuziv, într-un context în care furnizorii de cablu deţin intrumente limitate de contracarare, în eventualitatea în care astfel de situaţii vor surveni".
"Totodată, Ordonanţa demonstrează un puternic impact negativ asupra industriei media, plasând trusturile într-o poziţie privilegiată în raport cu agenţiile de publicitate, care se găsesc acum în imposibilitatea de a negocia achiziţia de spaţiu publicitar. Acest format încurajează concurenţa neloială în piaţă şi oferă furnizorilor de spaţiu media oportunitatea de a stabili arbitrar o grilă de preţuri pentru spaţiul publicitar, înlăturând astfel criteriul clasic, dar funcţional, al frecvenţei difuzării unui anumit produs", potrivit AmCham România.
Confidenţialitatea contractelor dintre agenţiile media şi clienţi este de asemenea încălcată, mai arată AmCham România. Agenţiile nu pot face publice deţinătorilor de trusturi media contractele pe care le-au încheiat cu anumiţi clienţi, întrucât acestea nu includ doar condiţiile de achizţie a spaţiului publicitar ‒ informaţie ce ar putea fi de interes pentru trusturi ‒ ci mult mai mult, ele vizând un pachet de servicii integrat, precum şi remuneraţia aferentă. Aceste aspecte sunt incluse în politica de confidenţialitate între părţile contractuale şi nu se regăsesc în interesele de afaceri ale unei terţe părţi, aşa cum sunt trusturile media.
"Ne exprimăm convingerea că normalitatea şi bunul simţ vor prevala în detrimentul unor acţiuni dezinformate, subiective, desconsiderante şi distructive iniţiate cu scopul de a favoriza interesele unei singure categorii de jucători în aceste industrii. Cerem de urgenţă Guvernului României să suspende publicarea Ordonanţei în Monitorul Oficial timp de 60 de zile şi să reia procesul numai în condiţiile în care procedurile stabilite în legislaţia română şi cea europeană vor fi respectate", spun cei de la AmCham România.