Ambasadorul SUA: "Corupţie înseamnă furt din resursele publice"

România ar fi putut construi mai rapid un sistem de autostrăzi dacă nu ar fi existat corupţia, a opinat ambasadorul SUA.
Hans G. Klemm
Hans G. Klemm (qmagazine.ro)
Loredana Diacu
29.10.2015

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans G. Klemm, a felicitat, joi, România pentru lupta împotriva corupţiei, adăugând că, dacă nu ar fi fost corupţie, ţara noastră ar fi putut construi mai rapid un sistem de autostrăzi, relatează Hotnews.

"Trebuie să felicit România pentru lupta sa împotriva corupţiei, pentru că această corupţie înseamnă furt din resursele publice care sunt disponibile României. Dacă această corupţie nu ar fi apărut, acele resurse poate ar fi fost folosite pentru construirea mai rapidă a sistemului de autostrăzi", a declarat Klemm, aflat în Piaţa Revoluţiei în cadrul unui tur ghidat prin Bucureşti.

Diplomatul american a mai precizat că, potrivit statisticilor, numărul de kilometri de autostradă din România este încă "foarte mic" în comparaţie cu alte state UE, inclusiv în comparaţie cu ţările vecine.

Întrebat care crede că sunt cauzele acestui fenomen, ambasadorul SUA a explicat că România încă se recuperează după dictatura comunistă.

"Au trecut doar 25-26 de ani de la Revoluţie, România primeşte o bună asistenţă din partea Uniunii Europene, fonduri structurale care îi vor permite cu timpul să-şi îmbunătăţească infrastructura. Dar pentru a putea folosi aceste fonduri, trebuie să-şi dezvolte capacitatea administrativă, serviciul public cu aptitudini şi talent capabil să folosească în cea mai bună şi eficientă manieră resursele care sunt disponibile României", a adăugat ambasadorul Hans G. Klemm.

Reamintim în context că, potrivt PRO TV, preluat de ziare.com, Guvernul Ponta este pe cale să stabilească un record fără precedent în domeniul infrastructurii. Mai exact , România are în 2015 cu 9 kilometri de autostrada mai puţin decât în anul precedent.

Explicaţia este una simpla. În acest an au fost inauguraţi doar 13 kilometri de autostradă, respectiv: 10 kilometri între Arad şi Pecica şi alţi 3 kilometri de la Nădlac până la Frontieră. În schimb, au fost închişi 22 de kilometri de autostradă din tronsonul Orăştie-Sibiu, după ce la 10 metri sub şosea s-a descoperit apă.

"Cred că nici măcar în Istoria Europei Moderne nu a fost aşa ceva. Este un record extrem de trist pentru România. Nici măcar când avem resursele nu putem să construim autostrăzi...", a comentat, pentru sursa citată, Mihai Crăciun, fondator Construim România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor