Iohannis îl primeşte luni pe noul ambasador al SUA la Bucureşti. România nu a avut ambasador american de peste doi ani

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.09.2015

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi luni, la Palatul Cotroceni, pe ambasadorul agreat al Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, care urmează să îi prezinte scrisoarea de acreditare, informează Administraţia Prezidenţială.

Înaltul demnitar american a depus jurământul miercuri, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Departamentului de Stat, în prezenţa secretarului de Stat, John Kerry, şi a ambasadorului român în SUA, George Maior.

Cu ocazia ceremoniei, noul ambasador american, Hans G. Klemm, a vorbit despre relaţiile bilaterale excelente dintre România şi Statele Unite, evidenţiind statutul ţării noastre de aliat de încredere al SUA şi partener NATO.

Oficialul american a anunţat că, în noua sa calitate de ambasador, se va concentra asupra dezvoltării relaţiilor economice româno-americane. Totodată, s-a referit la combaterea corupţiei din România, precizând că oferirea de asistenţă în acest domeniu va fi una dintre priorităţile mandatului său.

În vârstă de 58 de ani, Hans Klemm a fost ambasador al SUA în Timorul de Est, în perioada 2007-2010.

A absolvit Universitatea Indiana, fiind licenţiat în economie şi istorie, iar de la Universitatea Stanford a obţinut o diplomă în Politica de Dezvoltare Internaţională.

SUA nu au mai avut un ambasador de peste 2 ani în România

SUA nu au mai avut un ambasador de mai bine de doi ani la Bucureşti. Potrivit American Foreign Service Association, la nivel mondial, România se număra printre cele 14 ţări în care postul ambasadorului american era vacant : Belarus, Bolivia, El Salvador, Eritreea, Gambia, Liban, Luxemburg, Mexic, Norvegia, Sri Lanka, Sudan, Siria, Tailanda şi România.

Din punct de vedere istoric, cea mai lungă perioadă în care nu s-a putut trimite un ambasador american la Bucureşti a fost în 1994, când Bill Clinton a avut nevoie de aproape doi ani pentru a-l trimite pe Alfred H Moses în România.

Ultimul ambasador al SUA în România a fost Mark Gitenstein, care a activat în perioada 2009 - 2012. Acesta şi-a încheiat mandatul la data de 14 decembrie 2012. Ulterior, Duane Butcher şi Dean Thompson au deţinut pe rând funcţia de însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti.

Numirea unui ambasador american vine în contextul în care România este singura ţară considerată stabilă într-o zonă geopolitică foarte delicată, în care conflictul din Ucraina şi presiunile ruseşti asupra statelor est-europene se resimt din ce în ce mai puternic.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor