Ambasadorul Moldovei în Rusia: Moscova-un actor important în procesul de reglementare transnistrean

Epoch Times România
06.01.2013

Andrei Galbur, noul ambasador al Moldovei la Moscova, susţine că Rusia este un actor important în procesul de reglementare a problemei transnistrene.

„Moscova este un actor important în procesul de reglementare a problemei transnistrene, este un mediator, un participant în formatul 5+2 şi, de rând cu toţi actorii internaţionali, care fac parte din acest format, joacă un rol cheie în procesul de identificare a soluţiei. Astfel, eu cred că cheia acestei soluţii este anume în formatul dat, la care participă şi Chişinăul, şi Tiraspolul, un format care oferă platforma deschisă pentru toţi participanţii să-şi expună viziunile referitor la modalitatea de depăşire a crizei respective. Pentru noi important este ca poziţiile Federaţiei Ruse, viziunile lor, dar şi acţiunile lor să fie raportate şi la viziunile, acţiunile celorlalţi actori ai formatului, celorlalţi mediatori internaţionali”, a declarat Andrei Galbur, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.

Ambasadorul a precizat că pentru Chişinău „obiectivul prioritar” este integrarea în UE, care însă nu reprezintă „un obstacol” în calea relaţiilor cu Rusia şi alţi parteneri din Est.

„Pentru noi obiectivul prioritar este integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, eu nu cred că integrarea în Uniunea Europeană trebuie privită neapărat ca un obstacol în dezvoltarea relaţiilor de cooperare şi de parteneriat cu Federaţia Rusă şi cu partenerii din Est. Republica Moldova participă la dimensiunea economică în cadrul CSI-ului, participăm la şedinţele comisiilor de profil. Mai mult ca atât, eu cred că integrarea europeană a Republicii Moldova ar aduce şi o serie de avantaje pentru Federaţia Rusă atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic. Noi am putea servi acea punte de legătură între Est şi Vest, deoarece ne aflăm la această răscruce interesantă de drumuri şi de interese. Şi liderii Federaţiei Ruse au declarat de mai multe ori că priorităţile sunt stabilite în mod suveran de fiecare stat. Şi atâta timp cât Federaţia Rusă ne recunoaşte în calitate de astfel de stat, ei recunosc şi interesul sau vectorul politicii şi externe, şi interne care a fost adoptat în mod suveran”, a subliniat Galbur.

Preşedintele Nicolae Timofti a semnat la 19 decembrie 2012 decretul privind numirea diplomatului Andrei Galbur în funcţia de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

Republica Moldova nu are ambasador la Moscova din aprilie 2012, când a fost rechemat Andrei Neguţa după ce a declarat, într-un interviu pentru o publicaţie rusă, că retragerea, înainte de termen, a militarilor ruşi din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât şi întreaga regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor