Ambasadorul Franţei: Pentru incluziunea romilor trebuie asigurate educaţia, locuinţa şi munca

Philippe Gustin, ambasadorul Franţei, a declarat joi, în comuna Tinca din judeţul Bihor, unde a luat parte la inaugurarea şantierului de construcţie a unui centru pentru ţigani, că incluziunea acestora trebuie să aibă loc în societatea românească, iar pentru că acest eveniment să fie realizabil trebuie asigurate educaţia, locuinţa şi munca.
Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin. (Epoch Times România)
Epoch Times România
20.09.2012

Philippe Gustin, ambasadorul Franţei, a declarat joi, în comuna Tinca din judeţul Bihor, unde a luat parte la inaugurarea şantierului de construcţie a unui centru pentru ţigani, că incluziunea acestora trebuie să aibă loc în societatea românească, iar pentru realizarea acestui lucru trebuie asigurate educaţia, locuinţa şi munca.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, alături de Hubert Julien-Laferriere şi Olivier Brachet, vicepreşedinţi ai asociaţiei comunale Grand Lyon (echivalentul Zonei Metropolitane româneşti), a pus joi piatra de temelie a unui centru multifuncţional pentru ţigani în comuna Tinca din Bihor, finanţat cu peste 300.000 de euro de către Grand Lyon.

Ambasadorul Franţei a afirmat, într-o conferinţă de presă desfăşurată înaintea inaugurării, că investiţia făcută de autorităţile locale din Lyon a fost determinată de faptul că o parte a romilor din comuna Tinca s-au stabilit la periferiile acestui oraş din Franţa, dar şi de convingerea sa că problema acestora este posibil de rezolvat.

"Abordăm o problemă dificilă, dar nu una de nerezolvat, dovadă fiind chiar acest proiect", a evidenţiat ambasadorul.

Linii directoare: educaţia, locuinţa şi ameliorarea condiţiilor de locuit

"Vreau să fac un apel către jurnalişti, pentru ca ei au un rol foarte important în a face cunoscute proiectele care reuşesc. Ştiu că este mult mai uşor să vorbeşti despre trenurile care nu sosesc la timp, dar mie îmi place să vorbesc despre lucrurile pozitive", a evidenţiat ambasadorul francez.

Diplomatul a precizat că, în viziunea autorităţilor franceze, incluziunea ţiganilor români trebuie să aibă loc în societatea românească, iar ţiganii din România să rămână în ţara lor, dar pentru realizarea acestui lucru trebuie urmărite trei "linii directoare: pentru romi, pentru că dacă vrem ca romii să locuiască la ei acasă trebuie să aibă aici condiţii mai bune de locuit decât cele pe care le găsesc la periferiile marilor oraşe din Franţa şi din Europa, şi munca, bineînţeles".

Acest proiect de îmbunătăţire a condiţiilor de trai pentru ţiganii din Tinca a fost iniţiat anul trecut de asociaţia Grand Lyon, din care fac parte oraşul cu acelaşi nume şi câteva localităţi limitrofe metropolei, el fiind început în colaborare cu asociaţia neguvernamentală Villes en Transition.

Pentru început, datorită acestui proiect au fost racordate la reţeaua de electricitate 60 de locuinţe ale ţiganilor din Tinca, iar joi a fost inaugurat şantierul pentru construirea unui centru multifuncţional destinat acestora.

Centrul multifuncţional cuprinde un serviciu de informare şi consiliere pentru ţigani, care să îi ajute în găsirea unui loc de muncă, un centru de zi pentru copiii de vârstă şcolară (clasele I-VIII), unde aceştia sunt ajutaţi să-şi facă temele şi să înveţe lecţiile, o creşă, o baie publică, o spălătorie de rufe şi o uscătorie, urmând ca acestea să funcţioneze într-o clădire care va avea o suprafaţă de 300 de metri pătraţi.

Situaţia ţiganilor din Tinca

În comuna Tinca locuiesc 7.800 de persoane, din care, conform evidenţelor Primăriei, 1.150 dintre aceştia sunt de etnie romă.

"Cam 300 dintre aceştia merg primăvara în Franţa şi se întorc de obicei toamna, iar din banii adunaţi îşi construiesc case, dar bineînţeles că nu palate cu turnuleţe, ca în sudul ţării. Romii din Tinca, totuşi, nu au făcut mari probleme în Franţa, unde se ocupă mai mult cu adunatul de fier vechi, muncesc la negru şi cerşesc. În comparaţie cu alte lucruri pe care le vedem la televizor, pot să spun că nu suntem aşa nemulţumiţi de ei", a declarat primarul comunei Tinca, Teodor Coste.

"De când sunt ajutaţi ba de francezi, ba de pastorii neoprotestanţi care le aduc haine şi de mâncare din America, romii noştri nu prea mai fac prostii. Numărul infracţiunilor a scăzut de câteva zeci de ori în ultimii trei ani. Singurele prostii pe care le mai fac sunt că fură de prin pădure şi de pe câmp, dar nu mai avem furturi din gospodăriile oamenilor sau infracţiuni cu violenţă", a declarat inspectorul principal Viorel Pop de la Centrul de Poliţie Rurală Tinca.

Ambasadorul Franţei s-a întâlnit joi dimineaţă, la Oradea, cu primarul oraşului Ilie Bolojan, pentru a purta o discuţie despre despre atragerea de investitori în parcul industrial al oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor