Ambasada rusă şi PSRM nemulţumiţi de opiniile diplomaţilor români la Chişinău. Ţîcu: Rusia încă nu şi-a depăşit statutul de ocupant
alte articole
Ambasada Rusiei la Chişinău a acuzat Armata Română că ar fi omorât mii de oameni în Basarabia, drept reacţie la afirmaţiile făcute de diplomaţii români de la Chişinău, în cadrul unei activităţi organizate duminică cu ocazia Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, unde a fost adus omagiu soldaţilor români.
La puţin timp şi PSRM a ţinut să se alinieze poziţiei ambasadei ruse criticând într-un comunicat discursul diplomatului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, întrucât în opinia formaţiunii este „absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obţinut victorie”.
Reacţia ambasadei Federaţiei Ruse dovedeşte încă odată că acest stat nu şi-a depăşit statutul de ocupant, a declarat în context, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, candidatul la prezidenţiale Octavian Ţîcu menţionând că PSRM-ul lui Igor Dodon a condamnat şi jignit nefondat ambasadorul României în R. Moldova.
„Nimic despre miile de asasinate săvârşite de sovietici în Basarabia, despre sutele de mii de deportaţi şi morţi în gulagurile sovieto-ruseşti, despre foametea organizată, care a ucis alte sute de mii, despre cum Stalin şi Hitler şi-au împărţit Europa ucigând împreună zeci de milioane de oameni”, a adăugat istoricul, citat de Radio Chişinău.
Socialiştii, asemenea ruşilor, au uitat de sprijinul necondiţionat acordat de România cetăţenilor R. Moldova, a subliniat Ţîcu, precizând că reacţia nesimţită a PSRM-ului şi comportamentul ambasadei ruseşti în Chişinău arată cam ce-i aşteaptă pe moldoveni în următorii ani dacă Igor Dodon, „agentul deconspirat al serviciilor secrete moscovite”, va mai rămâne în fruntea Republicii Moldova.
În concluzie, preşedintele PUN a ţinut să atenţioneze că ţinta Rusiei şi a matrioştilor sale din Republica Moldova nu va fi ”parcursul european”, ci identitatea românească a Basarabiei.