Ambasada rusă şi PSRM nemulţumiţi de opiniile diplomaţilor români la Chişinău. Ţîcu: Rusia încă nu şi-a depăşit statutul de ocupant

Reacţia nesimţită a PSRM-ului şi comportamentul ambasadei ruseşti arată cam ce-i aşteaptă pe moldoveni în următorii ani dacă Dodon va mai rămâne în fruntea ţării, afirmă istoricul Octavian Ţîcu.
Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. MOldova
Octavian Ţîcu, deputat în Parlamentul R. MOldova (parlament.md)

Ambasada Rusiei la Chişinău a acuzat Armata Română că ar fi omorât mii de oameni în Basarabia, drept reacţie la afirmaţiile făcute de diplomaţii români de la Chişinău, în cadrul unei activităţi organizate duminică cu ocazia Zilei Armatei Române, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din Mana, raionul Orhei, unde a fost adus omagiu soldaţilor români.

La puţin timp şi PSRM a ţinut să se alinieze poziţiei ambasadei ruse criticând într-un comunicat discursul diplomatului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, întrucât în opinia formaţiunii este „absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-Al Doilea Război Mondial, retezând din eroismul soldatului sovietic care a obţinut victorie”.

Reacţia ambasadei Federaţiei Ruse dovedeşte încă odată că acest stat nu şi-a depăşit statutul de ocupant, a declarat în context, preşedintele Partidului Unităţii Naţionale, candidatul la prezidenţiale Octavian Ţîcu menţionând că PSRM-ul lui Igor Dodon a condamnat şi jignit nefondat ambasadorul României în R. Moldova.

„Nimic despre miile de asasinate săvârşite de sovietici în Basarabia, despre sutele de mii de deportaţi şi morţi în gulagurile sovieto-ruseşti, despre foametea organizată, care a ucis alte sute de mii, despre cum Stalin şi Hitler şi-au împărţit Europa ucigând împreună zeci de milioane de oameni”, a adăugat istoricul, citat de Radio Chişinău.

Socialiştii, asemenea ruşilor, au uitat de sprijinul necondiţionat acordat de România cetăţenilor R. Moldova, a subliniat Ţîcu, precizând că reacţia nesimţită a PSRM-ului şi comportamentul ambasadei ruseşti în Chişinău arată cam ce-i aşteaptă pe moldoveni în următorii ani dacă Igor Dodon, „agentul deconspirat al serviciilor secrete moscovite”, va mai rămâne în fruntea Republicii Moldova.

În concluzie, preşedintele PUN a ţinut să atenţioneze că ţinta Rusiei şi a matrioştilor sale din Republica Moldova nu va fi ”parcursul european”, ci identitatea românească a Basarabiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe