Ambasada Chinei intervine pentru un traficant de carne vie: "Este cunoscut cu un profil social-moral corespunzător"
alte articole
Ambasada Chinei la Bucureşti a intervenit, în 2007, pentru un cetăţean de-al său implicat într-un dosar de trafic de persoane, dosar în care ar fi fost implicaţi ofiţeri ai Serviciilor, înalt funcţionari etc.
"Zhang Jianjun a obţinut funcţia de preşedinte al Uniunii Tinerilor Chinezi din România, cunoscut cu un profil social-moral corespunzător", îl descria Ambasada Chinei la Bucureşti, pe unul dintre traficanţii de carne vie, acuzat de sechestrarea şi traficarea de minore.
Mesajul adresat ICCJ venea la două luni după ce, pe 11 mai 2007, Tribunalul Bucureşti îi condamnase pe cei doi chinezi implicaţi în dosar la 5 ani de închisoare. În plus, tribunalul decisese ca, după executarea pedepsei, cei doi să fie expulzaţi.
Cei doi chinezi ar fi putut primi până la 20 de ani de închisoare. Au primit însă 5 şi nu au fost expulzaţi, aşa cum decisese Tribunalul Bucureşti.
În consecinţă, cei doi chinezi au rămas în ţară, la fel şi ofiţerii care au protejat reţeaua şi pe care DIICOT nu i-a cercetat niciodată, susţine Tolontan. De plecat au plecat fetele căzute traficului, acestea nemaifiind în ţară.
Interesant este că cei doi chinezi pentru care a intervenit Ambasada erau implicaţi în mai mult decât traficarea de românce. Procurorii DIICOT au dus în faţa instanţelor stenograme din care reieşea că aceştia aduceau, contra cost, chinezii în România şi apoi în UE.
"Fişierele din calculatoarele confiscate de la ”Shanghai”, aflate acum la dosar, arată cum sute de cetăţeni chinezi erau aduşi în România pe acte false, prin firme fictive. Apoi, chinezii mergeau spre UE. Erau simplii transfugi, erau oameni trimişi cu misiune în Vest, ce Dumnezeu se întâmpla şi cum era posibil un asemenea flux de ilegali?", scriu jurnaliştii GSP.
Articolul integral poate fi citit aici