Ambarcaţiune iraniană “hărţuieşte” o altă navă americană în Golful Persic

Iranul îşi continuă acţiunile agresive împotriva navelor americane în Golful Persic. În acest ultim incident, o ambarcaţiune rapidă de atac iraniană s-a apropiat la mică distanţă de o navă a Marinei SUA. Oficialii americani se tem că astfel de manevre ar putea duce la tensionare a situaţiei.
Nava americană USS Firebolt. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.09.2016

O navă a patrulei de coastă a Marinei SUA a fost nevoită să îşi schimbe cursul duminică după ce o ambarcaţiune rapidă de atac a Corpului iranian al Gărzilor Revoluţionare Islamice s-a apropiat la aproximativ 90 de metri de aceasta în centrul Golfului Persic, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali ai Departamentului american al Apărării.

Este cel puţin cel de-al patrulea incident de acest gen în mai puţin de o lună. Oficialii americani sunt îngrijoraţi că aceste acţiuni ale Iranului ar putea duce la comiterea unor greşeli.

Oficialii americani, cerând să rămână anonimi, au declarat că ambarcaţiunea iraniană a trecut direct în faţa navei americane USS Firebolt, forţând-o să îşi schimbe cursul. Ca şi în celelalte întâlniri “la mustaţă” din ultimele câteva luni, interacţiunea a fost considerată “nesigură şi neprofesionistă din cauza lipsei de comunicare şi a manevrelor de hărţuire la mică distanţă”, a precizat unul dintre oficiali, adăugând că pe ambarcaţiunea iraniană au fost observate arme.

Nava americană, care are o lungime de 53 de metri, a încercat să comunice cu iranieni prin radio de trei ori dar nu a primit niciun răspuns.

Un oficial american a declarat că au avut loc 31 de astfel de interacţiuni cu ambarcaţiunile iraniene în acest an, aproape dublul numărului de astfel de incidente raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut.

“Nu vedem acest tip de activitate nesigură şi neprofesionistă din partea niciunei alte naţiuni”, a adăugat oficialul.

La sfârşitul lunii august, o navă de patrulare a Marinei SUA a tras focuri de avertizare spre o ambarcaţiune de atac rapidă iraniană care s-a apropiat de două nave americane. La acea vreme, ministrul iranian al Apărării a susţinut că ambarcaţiunile iraniene îşi făceau doar datoria.

Săptămâna trecută, generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane, a declarat reporterilor că manevrele nesigure din Golf fac parte din tentativele regimului iranian de a-şi extinde influenţa în regiune.

Recompensă. Tăinuiri

Incidentul de duminică avut loc la scurt timp după ce s-a dezvăluit faptul că administraţia Obama a plătit Iranului 400 de milioane de dolari pentru răscumpărarea a patru ostatici americani.

La 12 ianuarie, marina iraniană a confiscat 2 nave ale marinei militare americane şi membrii echipajelor respective pentru că ar fi "intrat ilegal în apele iraniene."

Iranul a eliberat captivii a doua zi, după un interogatoriu minuţios.

La mai puţin de o săptămână, la 17 ianuarie, Iranul a primit echivalentul a 400 de milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor. Conform rapoartelor publicate recent, tranzacţia, parte a unei datorii americane către Iran care data de pe vremea Şahului, a fost făcută în secret, banii fiind transportaţi pe paleţi de avioane fără numere de marcaj, într-un scenariu care amintea de filmele mafiote.

Deşi iniţial preşedintele american Barack Obama a negat că plata ar fi fost condiţionată de eliberarea militarilor americani, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a admis că eliberarea acestora a fost condiţionată de primirea banilor.

Raportul a creat un nou scandal vizând administraţia Obama, a cărei politică în Orientul Mijlociu, schiţată de fostul Secretar de Stat Hillary Clinton, s-a dovedit dezastruoasă pentru SUA, blocul NATO şi Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor