Ambarcaţiune iraniană “hărţuieşte” o altă navă americană în Golful Persic
alte articole
O navă a patrulei de coastă a Marinei SUA a fost nevoită să îşi schimbe cursul duminică după ce o ambarcaţiune rapidă de atac a Corpului iranian al Gărzilor Revoluţionare Islamice s-a apropiat la aproximativ 90 de metri de aceasta în centrul Golfului Persic, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali ai Departamentului american al Apărării.
Este cel puţin cel de-al patrulea incident de acest gen în mai puţin de o lună. Oficialii americani sunt îngrijoraţi că aceste acţiuni ale Iranului ar putea duce la comiterea unor greşeli.
Oficialii americani, cerând să rămână anonimi, au declarat că ambarcaţiunea iraniană a trecut direct în faţa navei americane USS Firebolt, forţând-o să îşi schimbe cursul. Ca şi în celelalte întâlniri “la mustaţă” din ultimele câteva luni, interacţiunea a fost considerată “nesigură şi neprofesionistă din cauza lipsei de comunicare şi a manevrelor de hărţuire la mică distanţă”, a precizat unul dintre oficiali, adăugând că pe ambarcaţiunea iraniană au fost observate arme.
Nava americană, care are o lungime de 53 de metri, a încercat să comunice cu iranieni prin radio de trei ori dar nu a primit niciun răspuns.
Un oficial american a declarat că au avut loc 31 de astfel de interacţiuni cu ambarcaţiunile iraniene în acest an, aproape dublul numărului de astfel de incidente raportate în aceeaşi perioadă a anului trecut.
“Nu vedem acest tip de activitate nesigură şi neprofesionistă din partea niciunei alte naţiuni”, a adăugat oficialul.
La sfârşitul lunii august, o navă de patrulare a Marinei SUA a tras focuri de avertizare spre o ambarcaţiune de atac rapidă iraniană care s-a apropiat de două nave americane. La acea vreme, ministrul iranian al Apărării a susţinut că ambarcaţiunile iraniene îşi făceau doar datoria.
Săptămâna trecută, generalul Joseph Votel, şeful Comandamentului Central al armatei americane, a declarat reporterilor că manevrele nesigure din Golf fac parte din tentativele regimului iranian de a-şi extinde influenţa în regiune.
Recompensă. Tăinuiri
Incidentul de duminică avut loc la scurt timp după ce s-a dezvăluit faptul că administraţia Obama a plătit Iranului 400 de milioane de dolari pentru răscumpărarea a patru ostatici americani.
La 12 ianuarie, marina iraniană a confiscat 2 nave ale marinei militare americane şi membrii echipajelor respective pentru că ar fi "intrat ilegal în apele iraniene."
Iranul a eliberat captivii a doua zi, după un interogatoriu minuţios.
La mai puţin de o săptămână, la 17 ianuarie, Iranul a primit echivalentul a 400 de milioane de dolari pentru eliberarea ostaticilor. Conform rapoartelor publicate recent, tranzacţia, parte a unei datorii americane către Iran care data de pe vremea Şahului, a fost făcută în secret, banii fiind transportaţi pe paleţi de avioane fără numere de marcaj, într-un scenariu care amintea de filmele mafiote.
Deşi iniţial preşedintele american Barack Obama a negat că plata ar fi fost condiţionată de eliberarea militarilor americani, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a admis că eliberarea acestora a fost condiţionată de primirea banilor.
Raportul a creat un nou scandal vizând administraţia Obama, a cărei politică în Orientul Mijlociu, schiţată de fostul Secretar de Stat Hillary Clinton, s-a dovedit dezastruoasă pentru SUA, blocul NATO şi Europa.