Ambarcaţiune cu peste 450 de oameni la bord s-a scufundat în China

O ambarcaţiune de pasageri cu peste 450 de oameni la bord s-a scufundat în Râul Yangtze în timpul unui ciclon în sudul Chinei, conform rapoartelor media.
Echipele de salvare chineze se îndreaptă către supravieţuitorii unei ambarcaţiuni cu pasageri care s-a scufundat în Râul Yangtze în 1 iunie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
02.06.2015

O ambarcaţiune de pasageri cu peste 450 de oameni la bord s-a scufundat în râul Yangtze în timpul unui ciclon în sudul Chinei, conform rapoartelor media. Incidentul a avut loc luni la ora locală 9:28 p.m. (1328 GMT) când ambarcaţiunea naviga dinspre oraşul estic Nanjing către oraşul sud-vestic Chongqing, a raportat marţi televiziunea centrală chineză de stat.

O operaţiune de salvare a fost lansată pentru a recupera pasagerii care au supravieţuit.

Cel puţin cinci oameni au murit şi cel puţin 13 persoane fuseseră salvate până marţi dimineaţă, inclusiv căpitanul şi inginerul şef al ambarcaţiunii Eastern Star, a informat Ministerul chinez al Transporturilor.

Conform presei chineze, preşedintele chinez Xi Jinping a ordonat să se facă eforturi pentru salvare şi a cerut oamenilor din provinciile Hubei şi Chongqing să participe la aceste activităţi de căutare şi salvare.

Vânturile şi ploile puternice îngreunează operaţiunile de căutare şi salvare, conform mass mediei de stat, care a adăugat că nava transporta 406 pasageri chinezi, 5 angajaţi ai unei agenţii de voiaj şi 47 de membri ai ehipajului.

Eastern Star, a fost o nază de croazieră de lux de 76,5 metri lungime şi 4 nivelele de cabine, precum şi restaurante, un bar karaoke şi alte unităţi. Autorităţile chineze au declarat ca ambarcaţiunile turistice de pe Râul Yangtze au un atelaj superficial, ceea ce ar fi putut să contribuie la răsturnarea navei de vânturile puternice.

Rapoartele media susţin că majoritatea pasagerilor aveau între 50 şi 80 de ani şi şi-au rezervat biletele printr-o companie turistică din Shanghai.

În luna ianuarie, o altă ambarcaţiune s-a scufundat într-un râu între oraşele estice Jingjiang şi Zhangjiagang, în provincia Jiangsu, pierzându-şi viaţa 22 de oameni.

China are un istoric încărcat în ceea ce priveşte administrarea dezastrelor naturale sau provocate de om, unul dintre cele mai elocvente exemple fiind cel al cutremurului de pământ care a lovit provincia Sichuan în 2008, cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter. Cutremurul a produs aproape 70.000 de morţi, dispariţia a altor peste 18.000 de oameni şi un număr ridicat de răniţi.

După cutremur autorităţile chineze au ignorat apelurile iniţiale pentru ajutor ale victimelor dezastrului. Doar după ce au trecut primele 72 de ore critice autorităţile au permis ajutoarelor internaţionale să fie livrate în regiunea dezastrului. Analiştii militari au considerat la acea vreme că această amânare a fost cauzată deoarece oraşul Mianyang din provincia Sichuan este un centru important pentru industria nucleară militară chineză şi de asemenea acolo se află cea mai mare uzină de armament a Chinei. Regimul chinez nu a dorit să apară potenţiali spioni din exterior în această zonă militară foarte sensibilă într-un moment în care s-ar fi putut să fi avut loc un accident nuclear.

Conform surselor, s-a produs şi un accident nuclear. În 27 iunie 2008, armata chineză a dezvăluit că 2.700 de lucrători specializaţi în curăţare chimică au fost trimişi în zonele dezastrului.

După analizarea atentă a datelor seismice, experţii militari din Asia de Sud-Est au confirmat că un şoc non-geologic a avut loc la epicentrul cutremurului. Energia eliberată a fost echivalentă cu cea a unei explozii nucleare subterane.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor