Amatorii de băuturi light au tendinţa de a mânca mai mult
Din ce în ce mai căutate, băuturile light dau naştere la întrebări. Recent, oameni de ştiinţă au încercat să explice următorul paradox: persoanele supraponderale care preferă băuturile cu nivel scăzut de zahăr au tendinţa să mănânce mai mult, informează La Libre Belgique.
Bere 'light' pentru a evita luarea în greutate? Nu este cazul. Potrivit unei teze elaborate de Universitatea Johns Hopkins din SUA, se pare că acest obicei determină un consum mai mare de alimente. Cercetătorii au analizat date ce rezultă dintr-un amplu studiu despre sănătatea şi nutriţia americanilor, studiu care a vizat 24.000 de persoane şi care a fost desfăşurat în perioada 1999-2010.
În condiţiile în care băuturile cu conţinut redus de zahăr sunt în plin boom, întrebarea care se pune este dacă acestea 'ajută cu adevărat la combaterea obezităţii'? Potrivit rezultatelor cercetării, persoanele supraponderale adepte ale băuturilor light au absorbit, într-o zi, mai multe calorii prin mâncare decât alte persoane. În definitiv, fie că ele consumă sau nu băuturi cu îndulcitori, aceste persoane ajung la acelaşi total de calorii.
'Acest nou studiu, asociat altor studii pe subiect, arată că îndulcitorii artificiali ar putea afecta metabolismul sau pofta de mâncare a oamenilor, chiar dacă mai este nevoie să se desfăşoare şi alte cercetări', declară autorul noului studiu, Sara Bleich, pentru Reuters. Potrivit acesteia, persoanele care consumă astfel de băuturi au tendinţa de a crede că, după 'economia' de calorii pe care au făcut-o prin alegerea băuturii, ele se pot abţine mai puţin la capitolul mâncare.
Concluziile oamenilor de ştiinţă sunt clare, însă este totuşi prematur să se tragă concluzii pripite cu privire la beneficiile sau reacţiile adverse ale acestor băuturi light. Cu toate acestea, cercetătorii îşi pun întrebări. Printre efectele negative pe care le are acest obicei se numără alterarea papilelor gustative, o creştere în greutate ca urmare a producerii de insulină, dureri de cap, riscuri mai mari de accidente cardiovasculare şi o majorare a posibilităţii de a dezvolta depresie.
Prin urmare, în aşteptarea unor rezultate mai concludente, ar fi mai bine să se bea un pahar de apă, de ceai sau de cafea fără zahăr, conchide La Libre Belgique.