Amal Clooney, ameninţată cu arestarea în Egipt

Amal Clooney, avocata pentru drepturile omului care s-a căsătorit recent cu George Clooney, a fost ameninţată cu arestarea în Egipt după ce a publicat mai multe deficienţe din sistemul judiciar al ţării.
Amal Clooney (Getty Images)
Zachary Stieber
03.01.2015

Amal Clooney, avocata pentru drepturile omului care s-a căsătorit recent cu George Clooney, a fost ameninţată cu arestarea în Egipt după ce a publicat mai multe deficienţe din sistemul judiciar al ţării.

Avocata a identificat deficienţe în sistemul care a contribuit la condamnarea a trei jurnalişti Al-Jazeera, închişi acum în Cairo. Amal Clooney, reprezentanta reporterilor, susţine că a evidenţiat pentru prima dată aceste probleme într-un raport cu privire la instanţele egiptene apărut în februarie 2014.

Oficialii au considerat raportul Internaţional Bar Association atât de controversat încât au ameninţat-o pe Amal şi pe echipa ei cu arestarea, în cazul în care va încerca să prezinte concluziile sale în interiorul ţării.

"Când m-am dus să lansez raportul, în primul rând ne-au oprit să facem asta în Cairo. Ei ne-au întrebat: "Critică raportul armata, sistemul judiciar, sau guvernul?" Am spus: "Ei bine, da". Atunci eu ne-au replicat: "Ei bine, atunci, rişti arestarea", a declarat Amal Clooney, pentru The Guardian.

Raportul a constatat că sistemul judiciar al ţării include grave probleme precum oferirea de atribuţii largi unor funcţionari asupra judecătorilor independenţi. Amal Clooney a recomandat în raport ca practica prin care funcţionarii pot să aleagă nominal judecători pentru anumite cazuri să fie oprită sau reformată.

"Această recomandare nu a fost urmată şi am văzut rezultatele în acest caz particular, în care au avut un complet de judecată condus de către un judecător cunoscut pentru emiterea de verdicte brutale. Şi cazul acesta nu a fost diferit", a explicat Amal.

Înalta Curte egipteană a ordonat rejudecarea procesului celor trei jurnalişti pe care Amal Clooney îi reprezintă, însă avocata se teme că instanţa va menţine condamnarea din cauza deficienţelor încă prezente în sistem.

Jurnaliştii au fost condamnaţi, în urmă cu un an, la şapte până la zece ani de închisoare, în baza unor acuzaţii de diseminare a informaţiilor care ajutau o "organizaţie teroristă" – o referinţă la organizaţia Frăţia Musulmană, scoasă în afara legii de Cairo.

Procesul a fost condamnat de grupurile pentru drepturile omului şi de guvernele occidentale şi a determinat ONU să pună la îndoială independenţa justiţiei din Egipt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor