Putin refuză să permită o anchetă internaţională în cazul morţii lui Navalnîi

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)
D.B.
22.02.2024

Kremlinul nu va răspunde cererilor UE, exprimate de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, de a efectua o anchetă internaţională cu privire la circumstanţele morţii lui Alexei Navalnîi, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit Ukrainska Pravda.

"Nu acceptăm deloc astfel de cereri, mai ales din partea domnului Borrell", a afirmat Peskov într-un briefing susţinut marţi şi citat de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti, controlată de Kremlin.

În plus, secretarul de presă al lui Vladimir Putin s-a referit la acuzaţiile aduse de Iulia Navalnaia ca fiind "nefondate şi grosolane", în special în ceea ce priveşte presupusa reţinere a cadavrului lui Alexei Navalnîi pentru a ascunde dovezile otrăvirii sale.

Citiți și Alexei Navalnîi ar fi fost ucis cu "tehnica pumnului în inimă", susţine un activist pentru drepturile omului

Peskov a susţinut că Vladimir Putin nu a văzut discursul ei video.

Anterior, Josep Borrell a cerut Rusiei să permită o anchetă transparentă privind moartea lui Navalnîi, fostul lider de top al opozişiei ruse.

Context

Presa rusă a anunţat pe 16 februarie că Navalnîi a murit în închisoare. Liderul opoziţiei ruse era deţinut într-o colonie penală din districtul autonom Yamal-Neneţ, situat în nordul extrem al Rusiei.

Potrivit serviciului penitenciar, Navalnîi şi-ar fi pierdut cunoştinţa şi nu a mai putut fi resuscitat.

Citiți și Cadavrul lui Navalnîi a fost găsit plin de vânătăi la morga din Arctica

Colonia penală în care era deţinut Navalnîi se află într-o aşezare izolată la nord de Cercul Polar, cu "condiţii severe" şi acces limitat la livrarea de scrisori, potrivit lui Jdanov, şeful Fundaţiei Anticorupţie înfiinţate de Navalnîi.

Anterior, Navalnîi a fost deţinut în închisoarea de înaltă securitate IK-6 Melehovo din regiunea rusă Vladimir.

Navalnîi ispăşea o pedeapsă de 2,5 ani de închisoare din 2021 şi o condamnare separată de 9 ani pentru acuzaţii de fraudă din 2022.

De asemenea, un tribunal rus l-a condamnat pe Navalnîi la 19 ani într-o închisoare de maximă securitate în august 2023 sub acuzaţia de extremism, pentru crearea Fundaţiei Anticorupţie.

Citiți și Navalnîi, considerat un pericol şi după moartea sa. Kremlinul arestează cetăţeni care depun flori în memoria liderului opoziţiei

Toate aceste cazuri au fost denunţate de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului şi de guverne ca fiind înscenări motivate politic.

Navalnîi a fost otrăvit în Rusia în 2020 şi a fost transportat cu avionul pentru tratament în Germania. Medicii germani au afirmat că a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok - o armă chimică produsă de guvernul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor