Alianţa pentru Integrare Europeană, în moarte clinică (revista presei)

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), în moarte clinică, titrează joi Adevărul, referindu-se la scandalul iscat miercuri în coaliţia de guvernare de la Chişinău.
Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
14.02.2013

Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), în moarte clinică, titrează joi Adevărul, referindu-se la scandalul iscat miercuri în coaliţia de guvernare de la Chişinău.

Premierul Vlad Filat a anunţat că Partidul Liberal Democrat (PLDM) rupe acordul de constituire a AIE 2, însă nu se retrage din coaliţie. Democratul Marian Lupu spune că, de fapt, asistăm la destrămarea Alianţei. Analiştii politici cred că situaţia este gravă, dar resuscitarea este posibilă.

'Dacă la 21 de ani de la independenţă, politicienii moldoveni nu au înţeles care e diferenţa dintre Interesul Naţional şi cel personal, înseamnă că încă mai trebuie să curgă apă pe Bâc până când vom avea oameni de stat la conducerea ţării, nu lăutari politici care interpretează după o ureche, şi aia fudulă, o partitură clasică', comentează Timpul.

Potrivit ziarului citat, singura ipoteză în situaţia creată este cea a unui cabinet de miniştri ai PLDM, susţinut în parlament de către Partidul Comuniştilor 'motivat cu câteva oase de ros '.

În acelaşi timp, ziarul susţine că varianta alegerilor parlamentare anticipate nu este agreată de partidele politice. În plus, un nou scrutin nu ar aduce, aproape sigur, o schimbare esenţială a culorilor peisajului politic. 'După alegeri, aceiaşi actori ar fi nevoiţi să se reaşeze la negocieri, ajungând în situaţia de la punctul 1. De asemenea, ca şi precedenta variantă, ar echivala cu punerea crucii peste speranţele europene ale moldovenilor', concluzionează Timpul.

Economia moldovenească, lovită de exodul investitorilor, scrie Adevărul. Ziarul menţionează că nu doar seceta şi factorii externi au cauzat criza din 2012, dar şi climatul de afaceri nefavorabil.

'Faptul ca Republica Moldova a pierdut în 2012 competiţia cu statele din regiune în atragerea investiţiilor străine directe şi a fost pe punctul de a pierde câteva mari companii aflate deja în ţară nu are legătură cu criza economică din Europa şi cu seceta gravă care a afectat ţara. Este o dovadă că Guvernul nu a fost capabil să rezolve deficienţele climatului de afaceri', explică Ana Popa, economist la Expert-Grup.

Joi, la Tiraspol, este lansat primul raport internaţional cu privire la drepturile omului în regiune, scrie Ziarul de Gardă. Thomas Hammarberg, expert ONU privind drepturile omului în regiunea transnistreană a R. Moldova, va prezenta raportul realizat în urma celor trei misiuni de documentare în regiune pe parcursul anului 2012. Expertul va prezenta şi la Chişinău concluziile şi recomandările sale privind acţiunile care urmează a fi întreprinse pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului în Transnistria.

Raportul lui Hammarberg are circa 50 de pagini şi include numeroase fapte şi istorii umane pe care le-a colectat pe parcursul celor trei misiuni ale sale în această zonă. Expertul s-a aflat în Transnistria 25 de zile, vizitând închisori, secţii de poliţie, spitale de psihiatrie, ONG-uri, şcoli şi alte instituţii, mai scrie Ziarul de Gardă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor