Alexandru Tănase: Pe lângă suspendarea preşedintelui, Parlamentul ar trebui să instituie răspunderea penală

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale vine să explice faptul că această suspendare aplicată şefului statului pentru nerespectarea hotărârii CCM se referă la o anumită acţiune nu la o perioadă de timp.
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al CCM. (facebook.com)
Maria Maevschi
19.10.2017

După ce Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a decis marţi că refuzul repetat al Preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, de a semna decretul de numire a ministrului Apărării este motiv de suspendare temporară a acestuia din funcţie, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a adăugat că potrivit paragrafului 66 al hotărârii, Curtea a decis să prezinte Parlamentului o adresă pentru a obliga Parlamentul să instituie răspunderea, inclusiv penală, pentru neexecutarea hotărârilor Curţii Constituţionale.

Tănase a explicat că acest lucru „înseamnă că Parlamentul este obligat să modifice Codul penal şi să instituie sancţiuni de ordin penal pentru nerespectarea hotărârilor Curţii. Prin urmare, dacă şi după o asemenea modificare a Codului penal, preşedintele Dodon sau oricare altă autoritate a statului va refuza să execute o hotărâre a Curţii Constituţionale, Procuratura va fi obligată să intenteze un dosar penal”.

Faptul că Igor Dodon afirma că toată componenţa CCM s-a discreditat definitiv, iar acţiunile acestor judecători trebuie analizate minuţios prin prisma legii, este considerat de Alexandru Tănase drept un neadevăr, specificând că „domnul Dodon trişează în cazul de faţă”.

„Toate textele hotărârilor Curţii Constituţionale, într-un fel sau altul, dezvoltă norma constituţională, dar ele toate au valoare constituţională. Domnul Dodon a ajuns preşedintele Republicii Moldova participând într-un scrutin electoral care a avut loc doar datorită interpretărilor efectuate de Curtea Constituţională. Prin urmare, este inadmisibil de a admite măcar ideea că un funcţionar, un demnitar sau o instituţie a statului poate alege ce hotărâre a Curţii îi este convenabilă şi să o respecte sau ce hotărâre a Curţii nu îi este convenabilă şi să nu o respecte. Este un principiu fundamental în toate regimurile democratice. Hotărârile Curţilor Constituţionale sunt parte a textului Constituţiei”, a comunicat fostul preşedinte CCM într-un interviu pentru Europa Liberă

În context, Tănase a reiterat că Constituţia nu-i permite preşedintelui să decidă asupra ministrului, iar Dodon ştia exact că acest lucru este o codecizie dintre Guvern şi preşedinte. Mai mult decât atât, judecătorul a specificat că CCM şi aşa a făcut un pas în întâmpinarea preşedintelui în ianuarie 2017, când a adoptat Hotărârea nr. 2 şi permiţându-i să respingă o propunere, dar a doua oară preşedintele este obligat să se conformeze.

Având în vedere că Dodon a afirmat că nu semnează decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcţia de ministru deoarece nu recunoaşte ministrul Apărării în persoana dânsului, Alexandru Tănase a subliniat că „domnul Dodon nu respectă pe nimeni, în afară de Vladimir Putin”. „Este unica autoritate căreia i se adresează închinându-se puţin, aplicându-se şi cu mult respect; în rest, are abordări mitocăneşti. Chiar ieri am remarcat câtă impertinenţă a manifestat atacându-l pe preşedintele Comisiei de la Veneţia şi cum s-a referit la secretarul general al Consiliului Europei în termeni absolut batjocoritori”, a menţionat Tănase.

În concluzie, fostul preşedinte CCM a precizat că deşi unii afirmă că suspendarea preşedintelui poate fi posibilă pe o zi, pe două sau pe trei, de fapt „preşedintele nu se suspendă pentru anumite perioade de timp. El se suspendă pentru o anumită acţiune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor