Alexandru Slusari: Banii furaţi din bănci trebuie returnaţi de hoţi. Solicităm moratoriu pe restituirea miliardelor de către cetăţeni
alte articole
Deşi în campania electorală toate forţele politice au vorbit despre furtul miliardului, despre faptul că nu cetăţenii trebuie să achite aceste sume, că hoţii trebuie traşi la răspundere, ei fiind cei care ar trebui să-i achite, acest lucru se amână tot mai mult de la o zila alta, a menţionat depuatul Platformei DA, Alexandru Slusari după şedinţa Parlamentului de joi 19 decembrie.
Mai mult decât atât, Slusari a ţinut să amintească şi despre faptul că şeful statului, Igor Dodon, a lansat, imediat ce a devenit preşedinte şi un referendum consultativ potrivit căruia urma să fie anulată această decizie care impunea ca cetăţenii să restituie statului în sumă dublă miardul furat din bănci.
În context, deputatul Platformei DA a punctat că nimeni până în acest moment, când în Parlament se votează bugetul pentru anul 2020, nu a vorbit despre datoria în care urma să intre statul Republica Moldova, nimeni nu a luat în calcul că din 2014 până în 2016 Banca Naţională a stat fără acele garanţii de stat care au şi dus la actuala situaţie falimentară.
„După asumarea de răspundere pe 3 octombrie 2016, complet s-au relaxat toate organele de drept, ei au înţeles că cetăţenii vor achita banii în sumă dublă.
Astăzi, noi fiind absolut consecvenţi, după finanalizarea activităţii Comisiei Parlamentare de Anchetă, după adoptarea hotărârii Parlamentului din 17 octombrie, văzând că Guvernul lui Dodon nu doreşte executarea acestei hotărâri în 60 de zile după votare, am venit cu soluţia - un moratoriu pentru achitarea acestor miliarde”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul unei conferinţe de presă.
Porivit acestuia, dacă ar fi fost votat acest moratoriu, cei 853 milioane de lei ar fi fost alocaţi pentru fondul de subvenţionare, pentru diferite fonduri de dezvolatre regională, ecologică, pentru veterani.
„Iată că s-a văzut faţa adevărată a lui Dodon, a socialiştilor şi a democraţilor. Noi am planificat încă din 2015 anularea acestei legi astfel încât hoţii să plătească banii furaţi de la cetăţeni, dar nu cetăţenii să întoarcă şi încă dublu”, a mai punctat Slusari.
În acest context, parlamentarul a ţinut să explice că Platforma DA nu a propus anularea legii returnării miliadrului de către cetăţeni, întrucât după asumarea răspunderii de Guvernul Filip din 3 octombrie 2016, juridc nu este posibil să fie anulată această lege. Slusari a mai menţionat că la moment se poate doar reveni la restul sumei după ce vor fi epuizate celelalte căi, acesta fiind unicul mecanism perfect legal şi logic sub aspect economic.
„Chiar şi ministrul Finanţelor, Puşcuţă, a confirmat în cadrul Comisiei că ei acum examinează diferite variante, iar una dintre aceste variante este şi acest moratoriu, doar că „vojdiul - tovarăşul Dodon” este revoltat că ideea nu-i aparţine lui. El când a propus referendum de anulare a acestei legi nu s-a gândi la datoriile la care acum deputaţii socialişti şi democraţi fac referire.
Ei vor peste 3-4 luni să vină cu aceeaşi decizie, astfel încât să fie 'din numele vojdiului' şi să-şi atribuie meritele, doar că mare e diferenţa. Noi pierdem aceste 853 de milioane. Noi acum propunem soluţia în corelare cu procesul bugetar astfel încât să realocăm acele 853 milioane în alte scopuri”, a conchis Alexandru Slusari.