Alegeri în R. Moldova. Maia Sandu se confruntă nu doar cu un contracandidat, ci cu Moscova
UPDATE: După procesarea a 88,6% din procesele verbale, contracandaul Maiei Sandu, Stoianoglo a căzut sub 51%., mai exact, el aveaO: 50,98%
Diaspora ar putea răsturna rezultatul. După procesarea a 13% din procesele verbale, scorul din dispora arăta că 83.48% dintre moldoveni de peste hotare au votat pentru Maia Sandu
***
UPDATE: Diaspora a înregistrat până la ora 18:30 un record absolut. Astfel, la secţiile de votare deschise în străinătate au votat peste 270 de mii de moldoveni, ceea ce reprezintă un record absolut de alegători prezenţi la urne în diaspora. În turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2020, în diaspora au votat în total 263 177 persoane, notează Radio Chişinău.
***
UPDATE: Record după record la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie 2024. Prezenţa la vot în turul II, până la ora 17:00, rămâne ridicată, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), fiind pe cale să o depăşească pe cea totală înregistrată în turul I din 20 octombrie. Mai mult decât atât, la 4 ore până la închiderea secţiilor de votare, este pe cale să o depăşească şi pe cea totală de la alegerile desfăşurate în 2020, notează TV8.
Astfel, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, până în aceste momente, au votat circa 1.450.000 de alegători, ceea ce constituie aproape 48 la sută. Asta în timp ce în turul I, până la această oră, au votat 1.125.000 de alegători, ceea ce reprezinta circa 43% din totalul alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Femeile continuă să fie mai active decât bărbaţii, iar seniorii din categoria de vârstă 56-65 de ani sunt cei mai activi, fiind urmaţi de tinerii cu vârsta cuprinsă între 36-45 de ani.
În diasporă, ritmul votării a crescut faţă de turul I, iar unii sociologi susţin că este înregistrat un record, scrie sursa citată.
Comisia Electorală Centrală a mai menţionat că până la ora 16:55, circa 21.000 de cetăţeni moldoveni din raioanele din stânga Nistrului şi-au exercitat dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidenţiale. Cei mai activi sunt cetăţenii cu vârsta cuprinsă între 56 şi 65 de ani.
***
UPDATE: Peste 1.116.000 de moldoveni, respectivpeste 39 la sută dintre alegători, au votat până la ora 15:00., la alegerile pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova. În urmă cu două săptămâni, la primul tur de scrutin, până la această oră au votat peste 850 mii de alegători.
O mobilizare foarte mare se înregistrează în Diaspora. Însă, trebuie menţionat ca Moscova mobilizează şi ea masiv moldovenii ale căror voturi le-a putut deturna. Guvernul Maiei Sandu a lansat acuzaţii privind avioane care pleacă dinspre Rusia, cu cetăţeni moldoveni, să voteze în Bielorusia. Marea majoritate votanţilor moldoveni din Diaspora este în UE.
UPDATE: Preşedinta Republicii Moldova i-a a îndemnat duminică pe moldoveni să fie uniţi şi să iasă în număr cât mai mare la vot pentru a proteja ţara „de rele”.
Sandu a mers să voteze în jurul orei 12.00 la una dintre secţiie de votare de la Chişinău. La ieşirea de la urne, Sandu a spus că „hoţii vor să cumpere ţara”
„Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetăţenii noştri vor alege bine pentru ţara noastră. Ei de fiecare dată au dus ţara înainte, au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniţi, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independenţa. Hoţii vor să ne cumpere votul, vor să ne cumpere ţara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieşiti la vot, cu credinţă şi cu speranţă. Capul sus, moldoveni!”, a declarat Maia Sand
***
Urnele s-au deschis în R. Moldova, unde cetăţenii cu drept de vot sunt aşteptaţi să-şi aleagă viitorul preşedinte. Confruntarea are loc între actuala preşedintă Maia Sandu şi fostul procuror Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii proruşi.
Deşi pare o luptă între două persoane, în fapt este vorba despre o bătălie care va decide viitorul ţării - pro european ori sub tutela rusă.
Stoianoglo este candidatul susţinut de Rusia, care a investit sume imense atât în influenţarea rezultatelor referendumului vizând aderarea la UE cât şi în alegerile prezidenţiale.
Toate condiţiile necesare pentru a desfăşura un proces sigur şi transparent sunt îndeplinite, anunţă Comisia Electorală Centrală de la Chişinău.
La ora 7:00 cele 1 988 de secţii de votare din ţară au fost deschise, inclusiv 30 de secţii de votare organizate pentru cetăţenii din stânga Nistrului, una fiind amplasată în municipiul Chişinău.
În listele electorale de bază pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale sunt înregistraţi 2 707 641 de alegători.
În străinătate cetăţenii Republicii Moldova vor putea vota la cele 228 de secţii de votare din 37 de ţări ale lumii.
În primul tur al alegerilor, Maia Sandu a obţinut 42,49% din voturi iar contracandidatul său 25,95%. Este de aşteptat însă ca turul al doilea al alegerilor să se joace strâns, având în vedere influenţa uriaşă a Moscovei. În presa de peste Prut au apărut investigaţii despre reţele de cumpărare a voturilor şi sumele mari investite de Kremlin, miza fiind deturnarea parcursului european al R. Moldova.
Expertul Valeriu Paşa de la WatchDog.md explica recent pentru Epoch Times că se estimează că Rusia va investi per total anul acesta în influenţarea alegerilor echivalentul a 1% din PIB-ul R. Moldova.