Alegeri în Grecia: Comunitatea evreiască se confruntă cu o situaţie fără ieşire (Haaretz)
alte articole
Electoratul evreiesc din Grecia se confruntă cu o dilemă electorală imposibil de rezolvat, înaintea alegerilor legislative anticipate de duminica viitoare: harta politică este dominată de o formaţiune de extremă stânga manifestând un profund caracater antisionist, iar principalul partid de centru-dreapta îşi pune acum speranţele în voturile susţinătorilor neonazismului, comenta duminică în ediţia sa în limba engleză Haaretz.
Recent, într-o emisiune televizată, un parlamentar reprezentând gruparea neonazistă Chryssi Avghi (Zori Aurii) a agresat două femei. Pe de altă parte, un ziarist israelian a fost bătut în centrul Atenei deoarece fotografia simpatizanţi neonazişti agresând violent un grup de imigranţi.
În acest context, grecii sunt cuprinşi de disperare iar membrii micii comunităţi evreieşti în Grecia nu fac excepţie.
Cei mai mulţi evrei din Grecia îşi desfăşoară activitatea în domeniul privat sau au mici afaceri. Evoluţia comunităţii continuă traiectoria descendentă care a urmat celui de-al Doilea Război Mondial iar instituţiile evreieşti din regiune riscă să dispară fără ajutor financiar din partea organizaţiei sioniste mondiale.
Din cauza problemelor cu care se confruntă fiecare membru în parte şi comunitatea evreiască în ansamblul ei, a sporirii temerilor legate de siguranţa personală şi a ascensiunii partidelor extremiste, atât de stânga cât şi de dreapta, scrutinul legislativ anticipat de la 17 iunie din Grecia reprezintă o situaţie fără ieşire pentru electoratul evreiesc.
Partidul Syriza (extremă stânga), plasat pe locul doi la alegerile de la 6 mai şi care continuă traiectoria ascendentă conform celor mai recente sondaje de opinie, ar putea conduce Grecia la dezastru, dacă îşi respectă toate angajamentele electorale. Aceasta cu atât mai mult cu cât liderul formaţiunii, Alexis Tsipras (38 ani), este un tânăr carismatic provenind dintr-o familie bogată, care nu are nicio experienţă profesională dar se bucură de multă popularitate, explică Haaretz.
Pe de altă parte, deşi consilierul partidului pentru afaceri externe a chemat la echilibru, Syriza este favorabil cauzei palestiniene şi pledează constant pentru întreruperea cooperării Greciei cu 'agresivul' Israel în domeniul apărării. Fostul şef al Syriza Nikos Konstandopoulos, în caltiate de avocat, a apărat în repetate rânduri presupuşi terorişti arabi arestaţi în Grecia.
La rândul său, partidul Noua Democraţie (dreapta conservatoare), a cărui conducere a fost preluată de Andonis Samaras (60 ani), provenit ca şi Tsipras dintr-o familie bogată dar care nu a profesat niciodată, devenind de la 26 de ani parlamentar de profesie, a dobândit caracteristici ale extremei drepte naţionaliste. Samaras a primit cu braţele deschise în formaţiunea sa mai mulţi neonazişti disidenţi provenind de la partidul de extremă dreapta Laos. Mai mult, un reprezentant de marcă al partidului Noua Democraţie, Panagiotis Psomiadis, a repetat la diferite mitinguri electorale că nu se află în dezacord cu anumite concepte ale formaţiunii Zori Aurii şi că doreşte să atragă membri şi simpatizanţi ai mişcării neonaziste.
Makis Voridis, actual ministru al infrastructurii în guvernul de tranziţie, ar fi fost pregătit de Samaras şi de anturajul care-l susţine, pentru a deveni viitorul lider al partidului. În trecut, Voridis a avut un comportament fascistoid, desenând zvastici pe pereţi, ameninţând studenţi evrei şi familiile acestora şi atacând militanţi de stânga. El a înfiinţat Frontul Elen, un partid antimigraţie, notează Haaretz.
La alegerile legislative din 2000, Moridis a mers alături de Kostas Plevris, cunoscut pentru ideile sale antisemite şi neonaziste. Plevris a scris romanul 'Adevărul despre evrei', chemând la un nou holocaust împotriva evreilor din Grecia. El a fost judecat şi achitat în justiţie iar fiul acestuia, Thanassis Plevris, care l-a apărat în instanţă, s-a alăturat acum partidului lui Samaras.
Bunica lui Samaras, Penelope Delta, cu care Andonis se laudă mereu şi care s-a sinucis atunci când Germania nazistă şi-a înălţat steagul pe Acropole, se întoarce probabil acum în mormânt, în timp ce nepotul tot 'albeşte' la neonazişti, conchide Haaretz.