Legislative în Franţa: zece elemente care au marcat primul tur

Primul tur al legislativelor din Franţa a fost plin de surprize, de la înfrângerea lui Jean-Luc Mélenchon (Frontul de Stânga), care nu s-a calificat pentru al doilea tur, la scorul obţinut de mai multe personalităţi, pe fondul unui absenteism record, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni, trecând în revistă zece elemente importante care au marcat aceste alegeri.
(BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.06.2012

Primul tur al legislativelor din Franţa a fost plin de surprize, de la înfrângerea lui Jean-Luc Mélenchon (Frontul de Stânga), care nu s-a calificat pentru al doilea tur, la scorul obţinut de mai multe personalităţi, pe fondul unui absenteism record, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de luni, trecând în revistă zece elemente importante care au marcat aceste alegeri.

Scorul stângii şi al dreptei se inversează. Toate formaţiunile de stânga (Partidul Socialist - PS, Europa Ecologie Grupul Verzilor - EELV şi Frontul de Stânga - FG) au obţinut 46,77% din voturi, faţă de 34,07% pentru dreapta (Uniunea pentru o Mişcare Populară - UMP şi aliaţii) şi 13,6% pentru Frontul Naţional (FN), potrivit rezultatelor parţiale publicate duminică seara. În 2007, stânga nu obţinuse decât 35,5% din voturi faţă de 45,6% pentru dreapta şi 4,3% pentru FN.

PS şi aliaţii vizează o majoritate absolută. Potrivit estimărilor efectuate de institutele de sondaj, PS şi aliaţii (Partidul Radical de Stânga - PRG şi ale formaţiuni de stânga) ar obţine între 283 şi 329 de locuri şi pot obţine majoritatea absolută (289) duminică, 17 iunie, fără sprijinul ecologiştilor. UMP şi aliaţii ar obţine între 210 şi 263 de locuri, Frontul Naţional, între 0 şi 3 locuri, la fel ca Mişcarea Democrată (MoDem).

Absenteismul a înregistrat un nivel record, de 42,77%, faţă de 39,6% în 2007. Este cea mai slabă rată de participare înregistrată la un prim tur al alegerilor legislative.

Marine Le Pen este capul de afiş al FN. Preşedinta FN depăşeşte 42% în circumscripţia 11 din Pas-de-Calais, elimininându-l pe Jean-Luc Mélenchon pentru al doilea tur. Alţi doi candidaţi ai FN, Marion Maréchal-Le Pen (circumscripţia 3 din Vaucluse) şi Gilbert Collard (în Gard) au obţinut în jur de 34%. La nivel naţional, FN consideră că a realizat 'un foarte bun scor'. FN va fi prezent în 61 de circumscripţii în al doilea tur.

UMP şi PS nu vor adopta aceeaşi strategie în ceea ce priveşte 'triunghiularele' (legislativele funcţionează diferit de prezidenţiale, deoarece mai mult de doi candidaţi pot să se califice pentru turul al doilea, trei sau chiar patru) în care FN este implicat. Martine Aubry a îndemnat la o 'retragere' a unor candidaţi în favoarea altora aparţinând celor două partide. 'Ne vom menţine candidaţii peste tot unde va fi posibil', au declarat Jean-François Copé şi François Fillon. Ceea ce nu exclude iniţiativele personale.

Jean-Luc Mélenchon a fost categoric învins. Clasat pe locul al treilea în circumscripţia Hénin-Beaumont, după FN şi candidatul socialist, Jean-Luc Mélenchon nu s-a calificat pentru al doilea tur. 'Eşecul acestuia este dovada lipsei unei legături între el şi electoratul popular', a subliniat Marine Le Pen. Este un eşec şi pentru FG, care, cu aproape 8% din voturi nu are nicio şansă de a-şi păstra grupul în Adunarea Naţională.

Premierul şi cinci miniştri au fost realeşi. Jean-Marc Ayrault, Laurent Fabius, Victorin Lurel, Delphine Batho, Bernard Cazeneuve şi Frédéric Cuvillier au fost aleşi din primul tur. Cea mai mare parte a miniştrilor-candidaţi s-au calificat pentru al doilea tur.

Pentru Ségolene Royal va fi un duel foarte greu. Olivier Falorni, candidatul socialist disident, se va înfrunta cu Ségolene Royal în circumscripţia 1 din Charente-Maritime. Falorni refuză să-şi retragă candidatura în al doilea tur. Cei doi socialişti se vor înfrunta deci duminica viitoare.

Pentru François Bayrou, va fi un al doilea tur dificil, deoarece el se află la concurenţă cu alţi doi candidaţi (acel sistem al 'triunghiularelor') în circumscripţia sa din Pirinei-Atlantic. 'O mare parte a electoratului meu nu mi-a înţeles decizia de a-l vota pe François Hollande', a spus deputatul MoDem aflat la final de mandat.

Foştii miniştrii au înregistrat scoruri diverse. François Fillon a ratat la mustaţă alegerea din primul tur, cu 48,62% din voturi în circumscripţia 2 din Paris. Laurent Wauquiez este într-o poziţie bună, la fel ca şi Nathalie Kosciusko-Morizet. Éric Woerth s-a clasat primul, la fel şi Benoist Apparu, Jean-Louis Borloo sau Xavier Bertrand. Fostul ministru de interne, Claude Guéant, care l-a devansat pe fostul consilier al lui Sarkozy, Thierry Solere, este la balotaj, care îi este favorabil, în Hauts-de-Seine. Nadine Morano este devansată de un socialist, la fel ca Hervé Novelli, iar Rama Yade a fost eliminată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor