Naser al Wahishi, un lider atipic dar hotărât al Al-Qaeda din Peninsula Arabică

(SIA KAMBOU / AFP / Getty Images)

Naser al Wahishi este liderul Al-Qaeda din Peninsula Arabică, responsabil de a fi stârnit una dintre cele mai mari alerte privind securitatea mondială, care a dus la închiderea a peste 20 de ambasade ale SUA. Al Wahishi este un lider atipic, nu depăşeşte 1,60 înălţime, are ochii mici şi o figură ştearsă, care l-a făcut să treacă neobservat de Occident, dar familiar cu figuri precum Ayman Al Zawahiri, sau Anwar Al-Awlaki, clericul religios ucis de SUA într-un atac cu drone în 2011, notează luni ziarul El Pais.

'Wahishi nu este important din punct de vedere ideologic şi nici politic, este însă foarte important din punct de vedere operaţional. El reprezintă tendinţa Al-Qaeda de a regionaliza jihadul, concentrând acţiunile pe plan local fără să le globalizeze', explică Cristopher Swift, profesor de studii de securitate naţională la Universitatea din Georgetown.

Autoritatea sa derivă din apropierea de Osama bin Laden, al cărui secretar personal a fost timp de şase ani', spune el. 'Când îl văd, combatanţii îl sărută pe frunte, ca şi cum ar fi un prinţ', scria în 2009 Abdulah Hider Shea, ziarist yemenit, care a avut şansa să-l intervieveze pe Al Wahishi şi pe restul şefilor filialei Al-Qaeda din Península Arabică.

În 2008, Zawahiri a emis un comunicat în care îl numea pe Al Wahishi emir al organizaţiei, un semn al importanţei sale şi considerat mâna dreaptă a lui Bin Laden în reţea.

Noul număr doi al Al-Qaeda, potrivit serviciilor secrete ale SUA, s-a născut în 1976 în provincia Abyan, din sudul Yemenului. Crescut într-o familie din clasa de mijloc, Wahishi a studiat la unul din institutele religioase private care au început să se popularizeze de-a lungul anilor 80 şi care încercau să promoveze între triburile yemenite incompatibilitatea între o republică guvernamentală şi islam, dar care prin încorporarea de profesori docenţi din Egipt şi Arabia Saudită şi-a radicalizat mesajul.

Asemenea multor tineri din generaţia sa, în 1998 Al Wahishi a plecat în Afganistan, atras de discursul lui Bin Laden. Atras de pasiunea pe care o manifesta, decedatul lider al Al-Qaeda l-a făcut imediat secretarul său, cei doi devenind inseparabili în următorii şase ani. Aşezat permanent alături de el în timpul consiliilor, organizându-i corespondenţa şi ţinând socoteala finanţelor, Al Wahishi a putut să observe îndeaproape cum şeful său conducea organizaţia teroristă internaţională.

După atentatele din 11 septembrie 2001 şi atacurile americanilor din Tora Bora, Al Wahishi a fugit din Afganistan şi s-a refugiat în Iran. Aici avea să fie capturat în 2002 şi deportat în ţara natală un an mai târziu.

În februarie 2006, alături de 22 de prizonieri, între care şi Jamal Badawi, responsabil cu atacul asupra USS Cole din 2000, care s-a soldat cu moartea a 17 marinari americani, el a reuşit să evadeze printr-un tunel lung de 44 de metri care dădea într-o moschee. O evadare care a revigorat Al-Qaeda.

Alături de Qasim al-Raymi, şeful militar al Al-Qaeda din Península Arabică, şi alţi tovarăşi de fugă, Al Wahishi a reuşit să înfiinţeze cea mai puternică filială a organizaţiei şi să atragă experţi în explozibili, precum sauditul Ibrahim Hassan al Asiri, sau americanul Samir Khan, ucis de SUA într-un atac cu drone.