Expert din RM: Urgent trebuie stabilită pedeapsă pentru furnizarea informaţiei false în cazul epidemiei de coronavirus

Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)
Ştefan Sârbu
07.03.2020

Politologul Dionis Cenuşă consideră că după identificarea primului caz de infectare cu virusul Wuhan în rândul moldovenilor, de urgenţă trebuie examinată raţionalitatea adoptării unor măsuri temporare prin care ar fi amendaţi cetăţenii ce furnizează autorităţilor informaţie falsă la revenirea în ţară în contextul epidemiei de coronavirus.

Expertul a amintit că acum două săptămâni a atenţionat despre riscul infectării care vine din Italia, însă doar după primul caz de infecţie s-a manifestat interes public cu adevărat accentuat.

„Ce surse mass media din Moldova au creat 'celule de criză' pentru a acoperi tot ceea ce ţine de COVID-19? De ce autorităţile centrale nu au asigurat un control şi mai riguros şi chiar separat de celelalte fluxuri de pasageri, pentru cei care se întorc din Italia?”, a scris analistul pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Dionis Cenuşă a ţinut să atenţioneze că moldovenii care au trişat la întocmirea datelor după aterizare nu au încredere în autorităţile moldoveneşti şi în autorităţi în general.

„Prima dată, moldovenii decişi să revină în ţară şi-au manifestat neîncredere faţă de autorităţile italiene, aflate la limita capacităţii. Ulterior, unele categorii de cetăţeni s-au arătat neîncrezătoare faţă de cei de la Chişinău, când au oferit informaţii false”, a concluzionat politologul.

Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a confirmat sâmbătă seara, primul caz de infectare cu virusul Wuhan în R. Moldova. Este vorba despre o femeie, revenită pe 7 martie din Italia, în vârstă de 48 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor