Ajutorul financiar pentru băncile spaniole, primit cu tot mai multe îndoieli (revista presei)

În plan extern şi intern deopotrivă, urmările planului de sprijin financiar cerut de Spania pentru sectorul său bancar apar marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, după ce bursele nu au reacţionat cu cifre care să indice buna primire a împrumutului anunţat şi confirmat de Eurogrup.
(photos.com)
Epoch Times România
12.06.2012

În plan extern şi intern deopotrivă, urmările planului de sprijin financiar cerut de Spania pentru sectorul său bancar apar marţi pe primele pagini ale cotidienelor spaniole, după ce bursele nu au reacţionat cu cifre care să indice buna primire a împrumutului anunţat şi confirmat de Eurogrup.

Cotidianul El Mundo scrie că îndoielile apărute din pricina ajutorului financiar cerut de guvernul spaniol pentru sectorul bancar lovesc Spania şi Italia. În tot acest timp, UE studiază posibilitatea de a impune interdicţia de a scoate bani din bănci în Grecia, pe fondul alegerilor decisive organizate în această ţară. Economia Italiei continuă să scadă şi nu este exclusă o recapitalizare, iar guvernul cipriot a anunţat că ar putea solicita ajutor financiar, în timp ce Portugalia şi Irlanda se confruntă cu dezavantajele intervenţiilor financiare suportate, mai arată cotidianul menţionat.

UE pregăteşte măsurile de excepţie, în cazul în care Grecia abandonează zona euro, anunţă cotidianul El Pais. Aceste planuri includ limitări ale scoaterii banilor din bănci, suspendarea temporară a tratatului Schengen şi controale ale schimburilor valutare, precizează cotidianul amintit.

În schimb, ABC scrie că regele Juan Carlos l-a felicitat pe premierul spaniol Mariano Rajoy pentru soluţia găsită pentru sectorul financiar spaniol, iar Comisia Europeană a subliniat faptul că această linie de credite nu va obliga aplicarea de noi reduceri sau tăieri în Spania.

Pe pieţe revin îndoielile, chiar după ajutorul acordat sectorului bancar spaniol, remarcă La Razon, consemnând faptul că Spania va avea la dispoziţie 15 ani pentru a înapoia creditul oferit de Eurogrup. Pe de altă parte, mai notează cotidianul menţionat, 55,1% dintre spanioli califică împrumutul drept ajutor pentru bănci şi nu intervenţie financiară.

Cotidianul catalan El Periodico scrie în schimb tot pe prima pagină că Uniunea Europeană îi aminteşte lui Rajoy cerinţele ajutorului financiar şi, mai ales, că dispoziţia creditelor pentru bănci este legată de controlul deficitului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor