Prim-ministrul spaniol consideră că planul de salvare este o victorie pentru zona euro

Premierul spaniol Mariano Rajoy. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.06.2012

Prim-ministrul spaniol, Mariano Rajoy, a salutat decizia miniştrilor de finanţe din zona euro de a ajuta Spania să consolideze sistemul bancar care se confruntă cu dificultăţi, considerând decizia o victorie pentru moneda unică europeană, potrivit bbc.com.

”Cea care a câştigat a fost credibilitatea euro”, a precizat acesta într-o conferinţă de presă.

Miniştrii de finanţe din zona euro au agreat sâmbătă să acorde Madridului până la 100 miliarde euro pentru a ajuta băncile lovite de creditele imobiliare neperformante.

Decizia a fost salutată şi de SUA şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Rajoy a precizat în conferinţă că eforturile guvernului său de centru-dreapta de a restabili situaţia economică a ajutat la evitarea unui plan de salvare mult mai mare.

”Dacă nu am fi făcut ceea ce s-a făcut în ultimele cinci luni, propunerea de sâmbătă ar fi fost un plan de salvare mult mai mare pentru Spania”, a explicat acesta.

Asistenţa financiară va putea accelera fluxul de credite pentru familii, pentru firmele mici şi mijlocii şi către angajaţii independenţi.

”Soliditatea sistemului financiar spaniol a avut de câştigat, credibilitatea zonei euro a avut de câştigat”, a mai spus premierul, subliniind ca se va continua cu reformele structurale economice.

Planul de împrumuturi stabilite de zona euro are ca scop susţinerea băncilor spaniole slăbite, care deţin credite neperformante de miliarde euro ca urmare a colapsului boom-ului imobiliar din ultimii ani şi a recesiunii care a urmat.

Unele bănci au împrumutat sume importante pe pieţele internaţionale pentru dezvoltatori şi cei care achiziţionau case.

Valoarea totală a sumei pe care Spania o va primi va fi decisă după finalizarea a două audituri privind sectorul bancar, care se vor finaliza la finele lunii iunie.

Banii vor veni din două surse - Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Fiscală şi Mecanismul European de Stabilitate, care vor intra în viitoare în următoarea lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor