Zona euro este de acord cu un plan de salvare de 125 miliarde de dolari pentru Spania

Spania şi-a asigurat de la zona euro un plan de salvare în valoare de 100 miliarde de euro, sâmbătă seara, pentru a ajuta sistemul său bancar înglobat în datorii, la doar câteva ore după ce ţara a cerut ajutor financiar.
Clădirirea Banco de España (Banca Spaniei), în Madrid. (Dominique Faget / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
12.06.2012

Spania şi-a asigurat de la zona euro un plan de salvare în valoare de 100 miliarde de euro, sâmbătă seara, pentru a ajuta sistemul său bancar înglobat în datorii, la doar câteva ore după ce ţara a cerut ajutor financiar.

Într-o declaraţie comună, comisarul european José Manuel Barroso şi vicepreşedintele Oli Rehn, care serveşte drept comisar pentru afaceri monetare pentru zona euro formată din 17 naţiuni, au declarat că "salută astăzi comunicarea de către Spania a intenţiei sale de a solicita sprijinul zonei euro pentru a-şi restructura sectorul financiar" şi răspunsul pozitiv al zonei euro de a o salva.

Pachetul de salvare este destinat restabilirii încrederii investitorilor în sectorul bancar spaniol şi evitării unei adânciri a crizei monedei euro.

Sistemul bancar din Spania are probleme în parte din cauza creditelor imobiliare neperformante, după ce boom-ul său imobiliar s-a prăbuşit.

"Comisia este gata să acţioneze rapid, după ce va efectua o evaluare necesară la faţa locului, în strânsă legătură" cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană, precum şi Autoritatea bancară europeană, se arată în declaraţie.

FMI a recomandat iniţial un împrumut de 40 de miliarde de euro pentru reînvierea sistemului bancar din Spania, în urma unor discuţii privind criza ce au avut loc la Bruxelles.

Oficialii eurogrupului au spus că au fost informaţi că Spania va prezenta o cerere oficială, în conformitate cu o declaraţie. Spania a insistat că planul de salvare este un împrumut şi că îşi va plăti împrumuturile înapoi.

Grupul a remarcat faptul că Spania a "reformat semnificativ" piaţa forţei de muncă şi a pus în aplicare măsuri pentru consolidarea bazei de capital a băncilor sale, adăugând că este "convins" că Spania îşi va respecta angajamentele de a reforma şi mai mult.

Prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy a salutat împrumutul ca un pas pozitiv pentru Spania şi moneda euro.

Manevra zonei euro a salvat "credibilitatea monedei euro" şi a asigurat un viitor mai bun pentru aceasta, a spus el, potrivit unei declaraţii a biroului său.

Pentru Spania, planul de salvare oferă mai multe fonduri pentru "gospodării, antreprenori, întreprinderi mici şi mijlocii, muncitori şi persoane fizice" ca să îşi dezvolte afacerile şi să creeze, în acelaşi timp, locuri de muncă, a susţinut el.

Ajutorul vine într-un moment crucial pentru zona euro, la doar o săptămână înainte de noi alegeri în Grecia, care ar putea obliga ţara să iasă din grupul euro dacă partidele ce sunt împotriva reducerilor de austeritate preiau biroul.

Grecia a fost nevoită să organizeze noi alegeri după ce mai multe dintre principalele sale partide s-au certat în legătură cu formarea unui guvern de uniune, unii spunând că măsurile de austeritate deja votate ar trebui continuate, în timp ce alţii, în special partidul de extremă-stânga SYRIZA, au fost critici la adresa reducerilor.

Grecia a aprobat reducerile de austeritate pentru a-şi asigura încă un plan de salvare în valoare de 170 de miliarde de dolari de la FMI şi zona euro, în plus pe lângă creditul anterior de 44 miliarde de dolari.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi. Abonaţi-vă la newsletter-ul nostru electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor