Agenţie americană: Kim Jong-un ar plănui atacuri cibernetice majore

(Getty Images)
Andrei Popescu
18.06.2018

Coreea de Nord aparent vizează calculatoare pentru a le infecta cu troieni şi proxy-uri în cadrul unei ameninţări cibernetice cu un malware numit Typeframe, potrivit Departamentului pentru Securitate Internă american (DHS).

Oficiali DHS continuă să monitorizeze situaţia, deoarece pericolul cu Typeframe a fost asociat cu Phenian şi regimul lui Kim Jong-un, potrivit Express.co.uk.

Malware-ul poate, de asemenea, să schimbe caracteristicile firewall-urilor folosite de guvern şi companii, demonstrând cum poate submina sisteme de securitate sofisticate.

Este una dintre numeroasele campanii online aparent asociate cu regimul din Phenian.

De asemenea, nu este primul atac cibernetic grav pe care a încercat Coreea de Nord să îl desfăşoare.

Coreea de Nord a fost asociată cu atacuri cibernetice încă din cel puţin 2009, în condiţiile în care abilităţile tehnice ale nord-coreenilor au devenit tot mai sofisticate.

Conform unor oficiali din Washington, nord-coreenii ar fi fost responsabili pentru atacul cibernetic Wannacry care a blocat calculatoare ale Serviciului Naţional pentru Sănătate al Marii Britanii (NHS), provocând haos în ţară.

Expertul în securitate Dmitri Alperovici a susţinut că “cea mai mare temere a sa este legată de Coreea de Nord”, adăugând că este posibil ca statul comunist să atace sectorul financiar american.

De asemenea, expertul a mai precizat că Phenianul reprezintă o ameninţare cibernetică mai mare decât Rusia, în condiţiile în care Coreea de Nord are acum mulţi hackeri foarte bine pregătiţi.

În urmă cu câteva zile, Serghei Beloussov, director general al unei companii globale specializată în gestionarea protecţiei şi stocării datelor, a declarat pentru Express.co.uk: “Astăzi, Coreea de Nord are una dintre cele mai puternice armate cibernetice din lume – mai puternică decât cea a Chinei, Israelului, Rusiei şi chiar a Statelor Unite”.

El a adăugat: “O astfel de operaţiune descoperită recent a fost GhostSecret, care a furat date din 17 ţări!”

Beloussov a mai avertizat că nu este acordată suficient atenţie pericolelor pe care le reprezintă atacurile cibernetice.

Noile ameninţări au avut loc în ciuda acordului de pace semnat săptămâna trecută între SUA şi Coreea de Nord.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a afirmat pe Twitter: “Toată lumea se poate simţi acum mult mai sigură decât în ziua în care am fost învestit. Nu mai există o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord.

“Întâlnirea cu Kim Jong-un a fost o experienţă interesantă şi foarte pozitivă. Coreea de Nord are un mare potenţial pentru viitor!”

După ce Trump şi Kim s-au insultat reciproc pe Twitter în urmă cu mai puţin de un an, acest acord semnifică o schimbare remarcabilă a relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor