Agenţia de rating Moody's îi dă Italiei cu cărămida în cap (revista presei)

Decizia agenţiei americane de rating Moody's de a degrada nota Italiei cu două trepte, de la A3 la Baa2, deteriorarea situaţiei economice pe termen scurt, riscul de contagiune din partea Greciei şi a Spaniei şi situaţia politică din Italia, incertă cu nouă luni înainte de viitoarele alegeri politice, din primăvara anului viitor, se află vineri pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.
Agenţia americană de rating Moody's. (JOEL SAGET / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
13.07.2012

Decizia agenţiei americane de rating Moody's de a degrada nota Italiei cu două trepte, de la A3 la Baa2, deteriorarea situaţiei economice pe termen scurt, riscul de contagiune din partea Greciei şi a Spaniei şi situaţia politică din Italia, incertă cu nouă luni înainte de viitoarele alegeri politice, din primăvara anului viitor, se află vineri pe primele pagini ale ziarelor din Peninsulă.

'Agenţia Moody's degradează nota Italiei: climatul politic este o sursă de risc', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că este negativă şi evaluarea situaţiei economice a Italiei, în general, şi că această veste proastă a sosit în momentul în care premierul italian Mario Monti ajungea în SUA, la Idaho, unde va participa vineri la Allen Conference, la Sun Valley, împreună cu numeroase personalităţi ale finanţei mondiale. Monti va fi intervievat vineri de cunoscutul jurnalist Charlie Rose, de la CBS, şi va încerca să convingă investitorii americani să facă investiţii în Italia.

Agenţia de rating Moody's, din New York, şi-a explicat decizia subliniind factorii care vor duce la o ulterioară creştere a costurilor de finanţare ale Italiei: semnalele negative pe frontul investiţiilor externe şi pericolul de contagiune din partea Greciei şi a Spaniei, în acest moment în care a crescut riscul ieşirii Greciei din zona euro, iar băncile spaniole trec printr-o situaţie deosebit de dificilă. Agenţia Moody's a mai subliniat deteriorarea perspectivelor economice ale Italiei pe termen scurt, în ciuda măsurilor şi a reformelor decise de guvernul Monti, şi climatul politic din Peninsulă, care devine din ce în ce mai nesigur, în vederea alegerilor politice din primăvara anului 2013, aminteşte cotidianul roman.

Decizia agenţiei Moody's mai depinde de situaţia de recesiune din Italia, unde creşterea PIB în 2012 se estimează la minus 2,4%, şi de măsurile de austeritate impuse de guvernul Monti, care apasă în mod semnificativ asupra populaţiei italiene. Această situaţie duce la o neîncredere a forţelor politice din Italia în acţiunea guvernului Monti, în ciuda măsurilor luate în vederea creşterii economice şi în vederea realizării reformelor structurale. Cu siguranţă, agenţia Moody's s-a gândit şi la 'parcursul de război' citat joi de premierul Monti, comentează La Repubblica.

'Moody's degradează nota Italiei cu două trepte; economia şi climatul politic sunt motive de îngrijorare', titrează Il Corriere della Sera, din Milano, care subliniază degradarea obligaţiunilor guvernamentale italiene şi riscul de contagiune din partea Spaniei şi Greciei. A fost degradată datoria suverană a Italiei, iar obligaţiunile guvernamentale trec de la nota A3 la nota Baa2, cu abia două trepte deasupra nivelului 'junk', ceea ce tradus în italiană ar însemna 'gunoi', relevă cotidianul milanez.

Este vorba despre a doua degradare în cinci luni, un duş rece pentru guvernul italian, care surprinde în mod negativ pieţele financiare mondiale. Cu alte cuvinte, a scăzut disponibilitatea investitorilor străini de a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale în Italia, din cauza deteriorării perspectivelor economice, pe termen scurt: şomajul este în creştere, dezvoltarea economiei este slabă, obiectivele fiscale şi bugetare sunt greu de realizat, iar climatul politic este riscant şi nesigur, cu nouă luni înainte de viitoarele alegeri politice. Moody's nu exclude deci o ulterioară degradare a notei Italiei, iar guvernul italian ar putea fi constrâns să ceară ajutoare externe. Dacă Grecia va ieşi din zona euro şi dacă băncile spaniole nu vor reuşi să depăşească dificultăţile prin care trec, Italia va fi ţara care va suferi cel mai mult, este de părere Il Corriere della Sera.

'Politica italiană este o sursă de riscuri', titrează La Stampa din Torino, care scrie că decizia agenţiei Moody's este mai mult decât o neplăcere neaşteptată, este o adevărată cărămidă în cap pentru sistemul economic italian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor