Agent triplu: Spionul rus otrăvit lucra pentru MI6 şi Spania
alte articole
Fostul agent KGB rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit în 2006, lucra pentru şi era plătit şi de agenţia britanică de spionaj MI6, iar guvernul britanic a declarat că are acum dovezi că Kremlinul este responsabil pentru moartea lui, s-a raportat joi.
El lucra şi pentru serviciile secrete spaniole în investigarea legăturilor dintre guvernul rus şi crima organizată, a raportat mass-media britanică, citând o anchetă preliminară privind moartea lui.
"Informaţiile pe care el le furniza spaniolilor... implicau crima organizată, adică activităţile mafiei ruse în Spania şi pe scară mai largă", a declarat Ben Emmerson, Consilierul Reginei, în cadrul şedinţei, potrivit Guardian.
Un avocat care o reprezintă pe soţia lui Litvinenko, Marina, i-a spus medicului legist că fostul spion rus era plătit de MI6 când a murit în noiembrie 2006, relatează The Guardian.
Emmerson a afirmat: "Această relaţie între domnul Litvinenko şi angajatorii lui de la MI6 era suficientă pentru a declanşa o îndatorire serioasă ca guvernul britanic să-i asigure siguranţa când îi repartiza operaţiuni periculoase", potrivit The Independent.
S-a stabilit că Litvinenko a fost ucis prin otrăvire cu poloniu-210 în timp ce îşi bea ceaiul cu foştii agenţi ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. Au existat acuzaţii că guvernul rus i-ar fi cauzat moartea, deşi Moscova a negat astfel de afirmaţii.
Marina Litvinenko a declarat în cadrul şedinţei că: "Noi am spus asta de mai multe ori, dar acum este prima dată când această întrebare a fost ridicată în instanţă", a raportat Sky News.
Hugh Davies, un avocat pentru grupul de anchetă al guvernului britanic, a declarat că materiale confidenţiale "au stabilit un caz prima facie cu privire la vinovăţia statului rus în moartea lui Alexander Litvinenko", a raportat Sky.
Autorităţile britanice l-au identificat pe Andrei Lugovoi, unul dintre bărbaţi care au luat ceaiul cu Litvinenko, ca principalul vinovat în uciderea lui. Cu toate acestea, Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pentru a fi interogat, provocând o înrăutăţire a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.
Fostul ofiţer rus al Serviciului Federal de Securitate, general-maiorul Alexandru Mikhaylov, a respins afirmaţiile că Litvinenko era un obiectiv al Moscovei, a raportat radiodifuzorul rus de stat Vocea Rusiei.
"Litvinenko nu reprezenta niciun interes pentru guvernul rus în momentul decesului său. Deci nu avea rost să provocăm un tam-tam la nivel mondial pentru a-l elimina, mai ales că această metodă nu a fost folosită pentru o lungă perioadă de timp. Ar fi fost absurd în acele circumstanţe", a declarat el într-un interviu cu radiodifuzorul.