Agent triplu: Spionul rus otrăvit lucra pentru MI6 şi Spania

Fostul agent KGB rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit în 2006, lucra pentru şi era plătit şi de agenţia britanică de spionaj MI6, iar guvernul britanic a declarat că are acum dovezi că Kremlinul este responsabil pentru moartea lui, s-a raportat joi.
Fostul spion rus Alexander Litvinenko, asasinat în Londra. Marea Britanie a cerut extrădarea unor suspecţi implicaţi în cazul Litvinenko, la vremea respectivă însă Moscova a refuzat. (Leon Neal / AFP / Getty Images)
Jack Phillips
14.12.2012

Fostul agent KGB rus Alexander Litvinenko, care a murit după ce a fost otrăvit în 2006, lucra pentru şi era plătit şi de agenţia britanică de spionaj MI6, iar guvernul britanic a declarat că are acum dovezi că Kremlinul este responsabil pentru moartea lui, s-a raportat joi.

El lucra şi pentru serviciile secrete spaniole în investigarea legăturilor dintre guvernul rus şi crima organizată, a raportat mass-media britanică, citând o anchetă preliminară privind moartea lui.

"Informaţiile pe care el le furniza spaniolilor... implicau crima organizată, adică activităţile mafiei ruse în Spania şi pe scară mai largă", a declarat Ben Emmerson, Consilierul Reginei, în cadrul şedinţei, potrivit Guardian.

Un avocat care o reprezintă pe soţia lui Litvinenko, Marina, i-a spus medicului legist că fostul spion rus era plătit de MI6 când a murit în noiembrie 2006, relatează The Guardian.

Emmerson a afirmat: "Această relaţie între domnul Litvinenko şi angajatorii lui de la MI6 era suficientă pentru a declanşa o îndatorire serioasă ca guvernul britanic să-i asigure siguranţa când îi repartiza operaţiuni periculoase", potrivit The Independent.

S-a stabilit că Litvinenko a fost ucis prin otrăvire cu poloniu-210 în timp ce îşi bea ceaiul cu foştii agenţi ruşi Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. Au existat acuzaţii că guvernul rus i-ar fi cauzat moartea, deşi Moscova a negat astfel de afirmaţii.

Marina Litvinenko a declarat în cadrul şedinţei că: "Noi am spus asta de mai multe ori, dar acum este prima dată când această întrebare a fost ridicată în instanţă", a raportat Sky News.

Hugh Davies, un avocat pentru grupul de anchetă al guvernului britanic, a declarat că materiale confidenţiale "au stabilit un caz prima facie cu privire la vinovăţia statului rus în moartea lui Alexander Litvinenko", a raportat Sky.

Autorităţile britanice l-au identificat pe Andrei Lugovoi, unul dintre bărbaţi care au luat ceaiul cu Litvinenko, ca principalul vinovat în uciderea lui. Cu toate acestea, Rusia a refuzat să-l extrădeze în Regatul Unit pentru a fi interogat, provocând o înrăutăţire a relaţiilor dintre Londra şi Moscova.

Fostul ofiţer rus al Serviciului Federal de Securitate, general-maiorul Alexandru Mikhaylov, a respins afirmaţiile că Litvinenko era un obiectiv al Moscovei, a raportat radiodifuzorul rus de stat Vocea Rusiei.

"Litvinenko nu reprezenta niciun interes pentru guvernul rus în momentul decesului său. Deci nu avea rost să provocăm un tam-tam la nivel mondial pentru a-l elimina, mai ales că această metodă nu a fost folosită pentru o lungă perioadă de timp. Ar fi fost absurd în acele circumstanţe", a declarat el într-un interviu cu radiodifuzorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor