"Afirmaţie răuvoitoare şi lipsită de temei" - Ministerul Culturii, replică dură pentru regizorul filmului "Colectiv"

Regizorul Alexandru Nanau
Regizorul Alexandru Nanau (Facebook - Alexandru Nanau)

Ministerul Culturii a reacţionat printr-o replică dură la anunţul regizorului filmului "Colectiv", Alexander Nanau, că refuză decoraţia pe care preşedintele Klaus Iohannis decisese să i-o confere, respectiv Medalia "Meritul Cultural".

Într-un comunicat de presă publicat pe pagina oficială a instituţiei, se arată că acuzaţia regizorului potrivit căreia Ministerul Culturii nu s-ar fi implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, „este răuvoitoare şi lipsită de temei”. Mai mult, regizorului i se aminteşte că i-a fost aprobată o finanţare suplimentară în valoare de 150.000 lei, după ce filmul „Colectiv” a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 de lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Redăm în continuare comunicatul Ministerului Culturii:

Ministerul Culturii precizează că Medalia Ordinul Cultural se oferă în baza Legii nr. 8/2003 privind Ordinul Meritul Cultural şi Medalia Meritul Cultural, cu modificările şi completările ulterioare, şi că este dreptul fiecărei persoane propuse de a accepta sau nu această distincţie din partea statului român. În cazul din urmă se regăseşte regizorul şi producătorul Alexander Nanau, propus de ministrul Culturii pentru decorarea sa de către preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, din 15 ianuarie 2021.

Această propunere, realizată în baza unei analize, i-a fost, însă, comunicată domnului Alexander Nanau în cadrul întâlnirii solicitate ministrului culturii, Bogdan Gheorghiu, care a avut loc în data de 4 ianuarie. Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanţare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului Colectiv în perioada 24 ianuarie - 30 aprilie 2021, la nivel internaţional.

Ministerul Culturii, prin intermediul Centrului Naţional al Cinematografiei, se implică activ în realizarea producţiilor cinematografice autohtone şi finanţează majoritatea producţiilor româneşti de film.

De altfel, filmul „Colectiv”, al cărui producător şi regizor este Alexander Nanau, a obţinut finanţare directă pentru dezvoltare şi producţie, în valoare de 632.071 lei, din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC). Totodată, având dublă calitate, Alexander Nanau a obţinut ca regizor suma de 475.100 lei şi ca producător suma de 258.395 lei, fonduri nerambursabile din partea CNC pentru producţia filmului.

Susţinerea statului român pentru producţia „Colectiv” a mai constat în finanţarea participărilor la festivalurile de la Amsterdam, Toronto şi Veneţia (în 2019) în total de 40.000 lei şi, în 2020, a promovării filmului documentar de lungmetraj în vederea selecţiei la Premiile Academiei Americane de Film Oscar 2021, în valoare de 100.000 lei. Mai mult, Consiliul de administraţie al CNC a decis, prin Hotărârea 293/19.11.2020, suplimentarea sumei, ulterior, cu 100.000 de lei, în cazul în care filmul va fi propus pe lista scurtă a premiilor Oscar. Astfel, suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie.

Toate aceste finanţări au contribuit la promovarea şi cunoaşterea filmului „Colectiv”, în întreaga lume, nu doar pe plan naţional.

Afirmaţia conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricţii, în 2020, este răuvoitoare şi lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricţionat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate şi a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceştia:

Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanţii pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceştia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro. Reglementarea biletelor achiziţionate de public la festivalurile care nu au putut fi desfăşurate în starea de urgenţă şi în starea de alertă.

Număr de proiecte finanţate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei, peste 270 de lucrători culturali beneficiari;Număr de proiecte finanţate prin Nevoi Culturale de Urgenţă: 13, Buget alocat: 830.000 lei;

Număr de proiecte finanţate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintim TIFF, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internaţional George Enescu, Gala Uniter;

Număr de proiecte Ziua Culturii Naţionale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. În 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmează să se finanţeze 42 de proiecte.

După 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziţie de artă plastică. 167 de lucrări au fost achiziţionate de la 100 de artişti români contemporani şi expuse în Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obţinut venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe, aflate în imposibilitatea de a mai obţine venituri, să beneficieze de indemnizaţia de 75% din salariul mediu brut pe ţară. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari.

Reamintim că, marţi, regizorul filmului "Colectiv", Alexander Nanau, a anunţat că refuză decoraţia pe care preşedintele Klaus Iohannis decisese să i-o confere, respectiv Medalia "Meritul Cultural".

„Fac public răspunsul meu către Administraţia Prezidenţială care dorea să mă decoreze pe 15 ianuarie pentru meritele în susţinerea culturii naţionale pe timp de criză”, a scris, pe Facebook, regizorul. Concret, Nanau şi-a argumentat refuzul declarând că în contextul crizei actuale prin care trece Cultura în România, nu este momentul potrivit pentru astfel de decoraţie.

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic şi gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi şi propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul Român în implementarea de mecanisme de susţinere a culturii sever ameninţate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacţia şi intervenţia concretă a statului Român la toate nivelurile instituţionale a fost zero”, a scris regizorul, pe platforma de socializare. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură