Afacerile Rosneft din Venezuela: de ce Rusia este atât de interesată de păstrarea lui Maduro

Nicolas Maduro (Mihail Svetlov/Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2019

„Rusia este acum profund implicată în regimul [preşedintelui venezuelean Nicolas] Maduro încât singura opţiune realistă este aceea de a-şi consolida această poziţie”, a precizat Alexander Gabuev, membru cu vechime al Centrului Carnegie din Moscova, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un articol de opinie publicat în Financial Times el a susţinut că gigantul petrolier rus de stat Rosneft deţine două câmpuri de gaz offshore în Venezuela şi, mai mult, „deţine acţiuni în active care dispun de peste 20 milioane de tone de ţiţei”. Însă, în timp ce preşedintele Maduro are de înfruntat un val de eforturi conduse de SUA pentru înlăturarea regimului în favoarea liderului opoziţiei Juan Guaido, la mijloc se află miliarde de dolari pentru care Moscova are interesul să menţină la putere regimul socialist actual. Guaido s-a autoproclamat recent preşedinte interimar al Venezuelei şi decizia sa a fost susţinută de SUA, Canada şi o serie de ţări sud şi central americane şi europene.

În total, guvernul din Caracas datorează companiei Rosneft 3 miliarde de dolari, conform lui Gabuev, lucru care ar putea duce la „un nou tip de conflict prin intermediari în curtea din spate a Americii”, care este în acelaşi timp economic şi politic şi s-ar putea transforma tot mai mult într-o intervenţie militară prin intermediari. Într-adevăr, Kremlinul a acuzat deja SUA că se amestecă în problemele unei ţări suverane cu scopul de a alimenta o „lovitură de stat lentă”.

„Orice soluţie la criza politică internă din Venezuela este posibilă doar dacă vine din partea cetăţenilor venezueleni. Impunerea oricăror alte soluţii sau eforturi ce urmăresc să legitimizeze încercarea de uzurpare a puterii este, din punctul nostru de vedere, doar un amestec direct şi indirect în afacerile interne ale Venezuelei”, a susţinut luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Acest lucru nu contribuie în niciun fel la soluţionarea paşnică, eficientă şi vitală a crizei, pe care venezuelenii o îndură şi pe care ei ar trebui, după cum considerăm şi noi, să o rezolve pe cont propriu”, a precizat Peskov.

Remarcile lui Gabuev au fost făcute după un weekend cu evoluţii semnificative, în care consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton, a promis că SUA va începe să livreze ajutoare umanitare Venezuelei prin Brazilia şi Columbia, în pofida faptului că Maduro a refuzat să accepte astfel de ajutoare. Guaido, considerat „preşedinte interimar” de către Washington, a autorizat aceste ajutoare.

Dar după cum a sugerat Gabuev în articolul din Financial Times, implicarea puternicului director general al Rosneft, Igor Sechin, în procesul decizional al Venezuelei înseamnă că politica externă a Moscovei este „tot mai mult impulsionată de o combinaţie de interese şi ambiţii corporatiste” conduse de cercul oligarhic interior al preşedintelui rus Vladimir Putin. Conform lui Gabuev, Sechin s-a întâlnit cu Maduro la Moscova în septembrie 2018 şi după aceea Sechin a zburat în Caracas o lună mai târziu. Sechin este „fără îndoială cel mai puternic om în anturajul lui Putin” şi monitorizează sectorul energetic al Rusiei.

În noiembrie, Sechin a transmis Venezuelei un mesaj puternic, criticând guvernul lui Maduro pentru transporturile petroliere întârziate care sunt folosite pentru a rambursa creditele acordate de Rusia ţării sud-americane. Reuters a precizat la acea vreme următoarele:

Sechin şi o delegaţie mare de directori s-au întâlnit cu oficiali ai PDVSA într-un hotel din Caracas în săptămâna aceasta. De asemenea, Sechin s-a întâlnit cu liderul de stânga al Venezuelei Maduro şi l-a mustrat pentru transporturile de petrol-pentru-credite care se află în urma programului.

„El a prezentat informaţii care arată că [regimul Maduro] respectă obligaţiile faţă de China dar nu şi faţă de Rusia”, a susţinut o sursă la curent cu acele discuţii.

Între timp, atât China cât şi Rusia rămân în continuare cei mai mari furnizori de armament ai Venezuelei. Şi, în condiţiile în care ambele ţări au de acordat credite de miliarde de dolari regimului Maduro, este improbabil ca ele să renunţe aşa de uşor la liderul socialist.

„Rusia şi China folosesc Venezuela ca un conflict prin intermediari cu scopul de a provoca SUA. Este vorba de mai mult decât un suport economic. Rusia şi China îşi folosesc suportul economic [acordat regimului din Caracas] pentru a-şi crea o prezenţă militaro-industrială în Venezuela”, a declarat recent pentru Fox News directorul executiv al Centrului pentru o Societate Liberă şi Sigură, Joseph Humire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor