ONU nu se alătură acţiunilor de mediere a crizei din Venezuela
alte articole
Secretarul general al NATO, Antonio Guterres, a declarat, luni, că organismul global nu se va alătura niciunei iniţiative privind soluţionarea crizei politice din Venezuela, pentru a putea rămâne neutru, potrivit Deutsche Welle.
Totuşi, Guterres a declarat că urmăreşte criza din Venezuela cu “multă îngrijorare”.
Mexic şi Uruguay au sperat că Guterres va participa la discuţiile de joi din Montevideo pentru promovarea unui dialog între preşedintele socialist Nicolas Maduro şi autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, care este şi lider al opoziţiei venezuelene. Mexic şi Uruguay nu l-au recunoscut pe Guaido.
Între timp, Grupul Lima, un grup de lucru format din 14 ţări din America de Nord, Centrală şi de Sud, s-a întâlnit la Ottawa pentru prima dată de când Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar în 23 ianuarie.
Grupul şi-a confirmat sprijinul pentru Guaido şi pentru Adunarea Naţională condusă de opoziţie, însă a respins apelurile pentru o intervenţie militară străină, precizând că susţine o “tranziţie paşnică”. De asemenea, grupul a cerut armatei Venezuelei să îl susţină pe preşedintele interimar.
Ministrul canadian de Externe, Chrystia Freeland, a precizat că comunitatea internaţională ar trebui să-l susţină pe Guaido încercând să blocheze guvernul lui Maduro să efectueze tranzacţii de afaceri străine care implică petrol, aur şi alte active.
Câteva state UE îl susţin pe Guaido
Guaido a obţinut sprijinul câtorva ţări europene după ce Maduro a respins apelurile unor state influente în UE de a convoca noi alegeri prezidenţiale.
Franţa, Germania, Marea Britanie şi Spania au făcut aceste demersuri luni, fiind urmate de Portugalia, Austria, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Republica Cehă şi Luxemburg.
Dar 10 state membre UE nu şi-au anunţat încă poziţia. Italia aparent a blocat eforturile miniştrilor UE de Externe de a conveni asupra unei declaraţii comune privind preşedinţia interimară a lui Guaido.