Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va continua monitorizarea Republicii Moldova

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va continua monitorizarea Republicii Moldova. Aceasta prevede rezoluţia adoptată miercuri la Strabourg, la sesiunea de toamnă a APCE cu referire la Republica Moldova, care admite totuşi posibilitatea de trecere la etapa postmonitoring, în cazul în care autorităţile republicii vor îndeplini recomandările experţilor europeni.
(photos.com)
Tatiana Chiriac
03.10.2013

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei va continua monitorizarea Republicii Moldova. Aceasta prevede rezoluţia adoptată miercuri la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a APCE cu referire la Republica Moldova, care admite totuşi posibilitatea de trecere la etapa postmonitoring, în cazul în care autorităţile republicii vor îndeplini recomandările experţilor europeni.

Potrivit "Infotag", cu referire la site-ul Consiliului Europei, în rezoluţia întemeiată pe raportul colaboratorului Lise Christoffersen şi Piotr Wach, este constatat progresul Moldovei şi ataşamentul de respectare a standardelor CE, în acelaşi timp se menţionează că în ţară trebuie soluţionate o serie de probleme fundamentale.

În special, europarlamentarii au propus "cultura politică, axată pe separarea puterilor, respectarea controalelor şi a soldurilor, de politizare a instituţiilor publice şi organelor de drept, precum şi respectarea drepturilor omului şi contracararea discriminării".

În pofida faptului că reprezentanţii coaliţiei de guvernare în Moldova au încercat să obţină anularea monitoringului sau, cel puţin, atenuarea unor formulări din rezoluţie, majoritatea modificărilor propuse nu au fost adoptate.

"Varianta de compromis" nu a luat în calcul solicitarea Partidului Comuniştilor de opoziţie de a menţine "formulările dure" din proiectul rezoluţiei făcută publică câteva săptămâni în urmă. Potrivit deputatului PCRM, Grigore Petrenco, care a criticat aspru autorităţile Republicii Moldova, "doar datorită monitoringului efectuat de către instituţiile CE, multe încălcări ale normelor democratice au putut fi stopate sau contramandate".

"Anularea monitorizării ar putea avea repercusiuni serioase pentru funcţionarea instituţiilor democratice în ţara noastră. Vrem să trăim într-o Moldovă integrală, liberă şi democratică, în care triumfă voinţa poporului şi nu puterea oligarhilor asupra poporului şi a voinţei sale", a spus de la tribuna APCE Petrenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor